iun. 042022
 

Ceremonia de aniversare a Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir” și de decorare a Drapelului de Luptă a avut loc vineri, 3 iunie 2022, în prezența ministrului Apărării Naționale, Vasile Dîncu.

Cu acest prilej, în prestigioasa instituție de învățământ s-au întâlnit elevi și profesori din mai multe generații, care au contribuit, de-a lungul timpului, la excelentul renume al colegiului.

Ministrul Vasile Dîncu a apreciat întreaga activitate depusă de „cantemiriști”, elevi și profesori deopotrivă, arătând că nu multe instituții de învățământ din România se pot mândri cu o asemenea istorie îndelungată. I-a încurajat pe tinerii liceeni să țintească sus, să își cultive pasiunile și să își urmeze visurile:  „cea mai mare valoare pe care voi, copiii, adolescenţii de astăzi o aveţi faţă de noi, ceilalţi, este visul, este visul de a deveni ceva, cineva. Vă doresc să vă îndepliniți visele și să fiți mândri de alegerea făcută, și anume de a fi parte din Armata României”, a spus ministrul Apărării

Cei 110 ani de la înființare au însemnat, fiecare în parte, repere care au creionat imaginea de astăzi a unei instituții formatoare de caractere și destine.

„Cantemirul a fost, este și va fi în continuare o cetate a spiritului militar adolescentin, care a plămădit caractere puternice și a consolidat destinele pentru multe personalități militare și civile. Profesorii, instructorii, elevii și absolvenții sunt cei care prin efortul lor au adus instituției recunoaștere națională și internațională. […]

Exprim deplina recunoștință pentru toți cei care au trudit de-a lungul anilor în scrierea unei file de istorie militară și educațională prin efortul și dăruirea lor, profesorilor și militarilor, care au făcut ca liceul de ieri să se transforme în prestigiosul colegiu național de astăzi.

           Un gând bun dar și un pios omagiu se cuvine să adresăm instructorilor, cadrelor didactice militare și civile și tuturor celor care și-au pus amprenta asupra devenirii și evoluției Colegiului Naţional Militar „Dimitrie Cantemir”.

Sărbătorirea Zilei colegiului – 110 ani de la punerea pietrei fundamentale – reprezintă un moment deosebit de important în devenirea noastră, unde stilul și noblețea moștenite se transmit minților tinere și deschise în dorința de a păstra excelența în acest locaș de spiritualitate”, a transmis comandantul colegiului, colonel dr. ing. Aurel Constantin Neagu.

Pentru toți cei care poartă în suflet acel spirit de învingător – spiritul cantemirist – ce a mobilizat toate generațiile de absolvenți, 4 iunie reprezintă o importantă dată în calendarul vieții lor. În toți vibrează mândria de a fi cantemirist, căci tradiția înseamnă măsură a valorii, blazon inconfundabil, tradus într-o educație de calitate ce a făcut din „bătrânul” colegiu un simbol al continuității pe drumul cunoașterii și al devenirii.

Ziua de astăzi a reprezentat o treaptă în devenirea noastră, o împlinire a muncii tuturor celor care și-au legat numele de această instituție de prestigiu a Armatei României.

La manifestările prilejuite de sărbătorirea a unsprezece decenii de la înființarea Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir” au participat pe lângă elevii cantemiriști, profesori, instructori militari, personalul colegiului, absolvenți ai prestigioasei instituții, oficialități din cadrul Ministerului Apărării Naționale, șefi de structuri militare din toată țara, reprezentanți ai autorităților județene și locale, reprezentanți ai bisericii, foști absolvenți, detașamentul de ucraineni, jurnaliști și invitați.

Ceremonia a cuprins trecerea în revistă a subunităților, decorarea Drapelului de Luptă cu Emblema de Onoare a Logisticii,  de către comandantul Comandamentului Logistic Întrunit, general-locotenent dr. Cătălin Zisu, slujba religioasă, alocuțiuni ale invitaților, acordarea de distincții militare și diplome de excelență.

Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării a fost acordată de către generalul-locotenent Gheorghiță Vlad, locțiitor pentru operații și instrucție al Șefului Statului Major al Apărării, locțiitorului comandantului, colonel Șerban Mihail-David, și directorului adjunct, prof. dr. Aurel-Constantin Soare.

Emblema de Onoare a Logisticii a fost conferită de către generalul-locotenent dr. Cătălin Zisu, plutonierului major Gheorghe Petrescu, caporalului clasa a III-a Lucian Manta, dascălilor, Elena-Cristina Soare și Lorena Ezaru, personalului civil contractual, Adriana Burlacu, Oana Dumitrescu, Corina Ștefania Ozturk, precum și elevului caporal Ștefan Dediu, pentru rezultatul excepțional obținut la etapa internațională a Olimpiadei de Informatică Aplicată – ACADNET 2022. Din partea Direcției Medicale, colonel Florin Rotaru a înmânat Emblema de Onoare a Medicinei Militare doamnei dr. Corina Munteanu.

La ceas aniversar, s-au conferit colegiului, în semn de apreciere și recunoaștere a valorii în educație diplome de excelență din partea Prefecturii Prahova, Consiliului Județean și Inspectoratului Școlar Județean, pentru performanțele de excepție obținute de-a lungul timpului de generații întregi de cantemiriști în virtutea zborului înalt și a tuturor aspirațiilor devenite azi realitate.

În timp ce afară ploua, evenimentul a continuat în sala de festivități, așa cum a fost programat, unde invitații au luat parte la un spectacol omagial, au vizionat filmul documentar realizat de Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naționale, iar la final, s-au înmânat plachete, diplome și alte însemne reprezentative participanților la activitate.

Tot cu acest prilej, ministrul Vasile Dîncu a inaugurat noua sală de sport și a dezvelit Monumentul „Recunoștinței Cantemiriste”, care simbolizează legătura dintre actualul Colegiu Național Militar „Dimitrie Cantemir” și Liceul Militar „Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu.

Ziua de 3 iunie a fost despre elevii, dascălii, cadrele militare și personalul colegiului, de ieri și de azi, care și-au împletit destinele cu această instituție de prestigiu a Armatei României, Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir”, unde cuvinte precum onoare, disciplină, performanță, înseamnă împreună REUȘITĂ.

LA MULȚI ANI, COLEGIUL NAȚIONAL MILITAR „DIMITRIE CANTEMIR”!

VIVAT, CRESCAT, FLOREAT!