LITUANIA

 

“Ō temps, suspends ton vol!”Lamartine

În a doua decadă a lunii octombrie, Colegiul Militar Liceal “Dimitrie Cantemir” a desfăşurat a patra mobilitate în cadrul Proiectului Multilateral Comenius “Music Matters” (2011-2013), în Lituania. Instituţia noastră are, de altfel, tradiţie în implementarea proiectelor Comenius, fiind pentru a doua oară consecutiv şcoală coordonatoare într-un proiect finanţat de UE, ce implică parteneri din Belgia, Elveţia, Lituania, Spania, Suedia şi Turcia.
La activitate a luat parte o delegaţie cantemiristă, formată din două eleve (Violeta Bucur, Alexandra Mihai), doi profesori (coordonatoarea proiectului Felicia Dimulescu, Daniela Schönauer) şi locţiitorul comandantului, colonelul Horia Stănescu.

La fel ca şi în cazul mobilităţilor desfăşurate în România, Elveţia şi Spania, întâlnirea din Lituania a reprezentat pentru delegaţia noastră o experienţă inedită, după cum ne-a mărturisit prof. Daniela Schönauer:
“Sǎptǎmâna 15-19 octombrie 2012, a însemnat întâlnirea delegaţiilor din Belgia, Elveţia, România, Spania, Suedia, Turcia în centrul geografic al Europei, Lituania, în cadrul proiectului multilateral Comenius, “ Muzica Conteazǎ”.
Timp de o sǎptǎmânǎ, Lituania, nu a reprezentat doar centrul geografic al Europei.Profesori şi elevi din şapte ţǎri şi-au dat înâlnire la Liceul de Artă “Sfânta Cecilia” din Marijampole. Sub vraja muzicii, acest loc a devenit pentru doar o sǎptǎmânǎ, axis mundi pentru toţi cei prezenţi. Este locul unde s-au reîntâlnit prieteni vechi, şi unde s-au legat alte prietenii. Oameni atât de diferiţi şi-au dat seama cât de multe lucruri au în comun.
Şcoala gazdǎ din Marijampole a oferit invitaţilor sǎi un program cultural de excepţie. În prima zi, am asistat la o foarte frumoasă corală, susţinută de un ansamblu extrem de apreciat la nivel internaţional. Urmǎtoarele seri au continuat în acelaşi spirit. Baletul « Lacul lebedelor » la Opera Naţionalǎ din Vilnius a fost o experienţǎ de neuitat. Aceste activitǎţi deosebite s-au încheiat într-un cadru extrem de elegant – Centrul Cultural din Marijampole – cu un spectacol organizat de toate şcolile partenere în proiect.
Castelul medieval din Trakai, centrul unui parc naţional de 8000 ha, unic în Lituania, centrul istoric al capitalei Vilnius, Kaunas, oraş strǎvechi, cu muzeul sǎu de instrumente muzicale, cu strǎduţele pitoreşti, care spun povestea tristǎ a exterminǎrii comunitǎţii evreieşti, apele fluviului Nemunas în cǎlǎtoria sa spre Marea Balticǎ, totul te face sǎ te întorci în timp, într-o istorie uneori atât de zbuciumatǎ.
O altǎ experienţǎ interesantǎ, din punct de vedere didactic de data aceasta, a fost asistenţa la trei ore deschise, care au avut loc la Liceul de Artă “Sfânta Cecilia” din Marijampole.
Douǎ ore au fost prezentate de şcoala gazdǎ, având ca obiect de studiu matematica şi educaţia civicǎ. A treia orǎ, de fizicǎ, a fost susţinutǎ de unul din profesorii din Elveţia. Provocarea a fost folosirea muzicii în scop didactic, pentru motivarea elevilor şi pentru crearea unei atmosfere de lucru plǎcute. Cele trei ore deschise au oferit modalitǎţi originale de a folosi muzica în procesul de predare-învǎţare. Este greu sǎ sintetizezi într-un articol experienţele, trǎirile dintr-o sǎptǎmânǎ sub egida Comenius. Lecţia învǎţatǎ? Muzica într-adevǎr conteazǎ. Oamenii deasemenea”.

. . . . .
. . .