ROMANIA

 

Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir”- gazda celei de-a treia întâlniri din cadrul proiectului Comenius

Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir”, şcoală coordonatoare în proiectul Comenius – program cu finanţare europeană – a fost gazda celei de-a treia întâlniri a  reprezentanţilor şcolilor participante din cele opt ţări partenere ( Belgia, Bulgaria, Cehia, Polonia, Slovenia, Suedia, România şi Turcia).
Proiectul “Mândrie şi prejudecată”- dincolo de stereotipuri – promovează ceea ce are naţiunea noastră mai valoros, începând cu oamenii din jurul nostru, cu locurile ce ne înconjoară şi, nu în ultimul rând, simbolurile de valoare istorică şi naţională.
Programul vizitei în România, s-a constituit într-un real schimb de experienţă, iar agenda săptămânii a fost una bogată.
Deschiderea oficială a avut loc, luni, 8 martie, în sala amfiteatru a Primăriei Breaza, într-o atmosferă de sărbătoare, acolo unde, comandantul colegiului, colonelul Constantin Moraru a subliniat faptul că trebuie: „să mai reducem din barierele care ne despart, să facem noi paşi în eliminarea prejudecăţilor, să ne despărţim mai prieteni, să ne descoperim şi redescoperim şi, să ne dorim să ne revedem cât mai curând”. În finalul alocuţiunii, Domnia Sa a menţionat: „Vrem ca acest proiect să se finalizeze, cu atât mai mult cu cât el poate să fie temeiul declarării şcolii noastre, a Colegiului Militar Liceal “Dimitrie Cantemir”, ca şcoală europeană. Este un vis al nostru, şi anume acela ca peste doi ani, când instituţia va împlini venerabila vârstă de 100 de ani, când va intra în rândul instituţiilor centenare din învăţământul românesc, să fie declarată şi şcoală europeană”.
Scopul întâlnirii a fost unul de cunoaştere reciprocă, oferind tuturor celor implicaţi posibilitatea de a discuta impactul pe care îl au stereotipurile asupra comportamentului oamenilor , asupra atitudinii şi modului lor de a gândi , cât şi de a găsi soluţii pentru a contracara  prejudecăţile.
Coordonatoarea proiectului, doamna prof. Felicia Dimulescu ne-a împărtăşit câteva impresii: „Mulţumită conducerii instituţiei, colegilor mei şi elevilor noştri am încercat şi am reuşit să dărâmăm stereotipurile asociate României de către europeni. Oaspeţii noştri au fost plăcut surprinşi de ospitalitatea noastră, de locurile frumoase ale acestei ţări, dar, poate cel mai important pentru noi, de calitatea umană a celor care i-au întâmpinat. Lacrimile de rămas bun din ochii copiilor, la plecare, au fost dovada mulţumirii pe care noi am primit-o. S-au legat prietenii, s-au făcut promisiuni şi toată lumea a plecat aşteptând cu nerăbdare momentul revederii: iunie 2010, în Polonia”.