BULGARIA

 

În perioada 8-11  noiembrie 2009 a avut loc la liceul veterinar dr. George Pavlov din Dobrich, Bulgaria, prima întâlnire din cadrul proiectului Comenius a reprezentanţilor din cele opt ţări: Belgia, Bulgaria, Cehia,Polonia, România, Slovenia, Suedia,  Turcia.
La acest eveniment, din partea Colegiului Militar Liceal “Dimitrie Cantemir” Breaza, au participat trei elevi însoţiţi de două  profesoare.Titlul proiectului este : “Mândrie şi prejudecată-Dincolo de stereotipuri şi prejudecăţi”. Printre obiectivele acestuia s-au numărat încurajarea elevilor în însuşirea şi acceptarea valorilor  europene, democratice şi în promovarea interculturalismului, pluridisciplinarităţii în înţelegerea specificului etnic european. Agenda întâlnirii din Bulgaria a fost plină de activităţi, dintre acestea amintind: elevii şi cadrele didactice implicate în proiect au făcut o  scurtă prezentare a instituţiilor partenere din cadrul proiectului, stabilirea responsabilităţilor fiecărui partener şi a calendarului activităţilor pentru primul an al proiectului, familiarizarea cu sistemul educaţional din Bulgaria, realizarea chestionarelor de aflare a stereotipurilor naţionale. Elevul coordonator al proiectului, sergentul major Dragoş Pătru a menţionat: “Experienţa din Bulgaria a avut un impact puternic asupra mea, fiind prima mea păşire pe pământ străin… am întâlnit persoane deosebite, cu care ne-am înţeles perfect şi cu care am avut o foarte bună colaborare. Din acest motiv, impresia mea cea mai puternică e că suntem toţi la fel, avem aceleaşi gusturi, plăceri, frustrări… aceeaşi viziune asupra vieţii.”
Revenită în ţară, doamna profesoară Felicia Dimulescu, ne-a împărtăşit câteva impresii legate de această experienţă. „Întâlnirea de lucru din Bulgaria a reprezentat pentru noi o experienţă interesantă, am intrat în contact cu o cultură destul de asemănătoare cu a noastră şi totuşi cu specificul ei propriu, dar mai ales am fost impresionaţi de foarte buna organizare a întâlnirii de proiect până la cel mai mic detaliu, organizare oferită de experienţa celor opt proiecte europene derulate până acum în această şcoală”.