dec. 022014
 

       La 1 Decembrie, sărbătorim Ziua Naţională a României, prilej de cinstire a tuturor eroilor neamului care s-au jertfit pentru întregirea naţională.

Detaşamentul de paradă al Colegiului Naţional Militar “Dimitrie Cantemir”, constituit din 55 de elevi din clasele a X –a şi a XI –a, comandat de căpitanul Claudiu Dumitru Ţonoiu, a participat cu mândrie, alături de cei peste 2700 de militari, la parada organizată de 1 Decembrie, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti.

La sărbătoarea de suflet a tuturor românilor, elevii Colegiului Naţional Militar “Dimitrie Cantemir”, alături de cadre militare şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, au luat parte la ceremonialul militar şi religios de depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori  la Monumentul Eroilor din Breaza. Cu toţii au adus un omagiu celor care au desăvârşit, prin patriotismul şi jertfa lor, Marea Unire de la 1918. Activităţile s-au încheiat cu defilarea gărzii de onoare, formată din elevi şi ofiţeri, sub privirile participanţilor.

Militari ai Armatei României, s-au organizat voluntar în echipe şi au planificat, de Ziua Naţională a României, proiectul „Stele Pentru Veterani”!, care a implicat etape zilnice de alergare, între garnizoanele de domiciliu, pentru a ajunge, în acelaşi timp, la Alba Iulia de 1 Decembrie. Sâmbătă, 29 noiembrie a.c., în faţa Monumentului continuităţii din incinta Colegiului Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” s-a realizat schimbul de ştafetă între doi absolvenţi cantemirişti: maiorul Petre Luca, promoţia 1995 şi locotenetul Florentin Neagoe, promoţia 2008.

În perioada premergătoare celei mai măreţe sărbători a poporului nostru, în instituţie  au avut loc o serie de acţiuni desfăşurate în cadrul orelor de istorie şi de dirigenţie, în care profesorii le-au vorbit cantemiriştilor despre însemnătatea istorică a zilei de 1 Decembrie 1918. Împreună, cu emoţie şi implicare, au rememorat etapele procesului istoric de creare a statului naţional unitar român. Pentru marcarea momentului şi pentru înţelegerea mai bine a evenimentelor istorice, a fost deschisă o expoziţie la Centrul de informare-documentare, sub genericul “1 Decembrie – Ziua Naţională a României”.

[flagallery gid=118]