iun. 022022
 

       Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir”, continuatorul tradițiilor Liceului Militar „Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu, sărbătorește 110 ani de la înființare, manifestările festive fiind programate pentru vineri, 03 iunie 2022, începând cu ora 12.00. 

        Evenimentul va fi marcat printr-o ceremonie militară și religioasă, un spectacol omagial, precum și prin vizitarea facilităților instituției militare de învățământ preuniversitar și inaugurarea noii săli de sport.

        La activitate sunt așteptați să participe reprezentanți ai conducerii Ministerului Apărării Naționale, oficialități ale instituțiilor publice județene și locale, absolvenți, cadre didactice și militare active sau în rezervă, dascăli de ieri și de azi ai Cantemirului.

xxx

            Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza continuă tradițiile Liceului Militar „Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu, a cărui piatră fundamentală s-a pus în ziua de luni, 4 iunie 1912.

            Performanţă şi valoare, efort şi dăruire, devotament, eficienţă şi pragmatism sunt termenii definitorii ai demersului educaţional promovat de Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir”, instituţie care a străbătut un drum plin de împliniri presărat cu realizări şi succese, punând în lumină puterea creatoare şi sârguinţa celor implicaţi în procesul instructiv-educativ: comandanți, directori, profesori, instructori militari şi elevi.

            De-a lungul timpului, în  colegiu și-au desăvârșit pregătirea peste 13500 de absolvenți, împărțiți în 98 de promoții, care au confirmat și consolidat valoarea acestui locaș militar de învățământ, cultură și educație. 

             Cei mai mulți au îmbrățișat și s-au remarcat în cariera militară, peste 200 fiind avansaţi la gradul de general. Sunt absolvenţi care au devenit miniștri, șefi ai categoriilor de forțe, reprezentanți militari ai României la NATO și UE, academicieni, medici militari şi civili, ambasadori, comandanți ai instituțiilor de învățământ militar superior, postliceal și preuniversitar, profesori universitari, ingineri, meteorologi, scriitori, cercetători ştiinţifici, piloţi pe avioane supersonice, instructori de zbor pe F-16 și, nu în ultimul rând, veterani ai teatrelor de operații.

            La unsprezece decenii de existență, colegiul este un reper al sistemului educațional românesc ce își păstrează direcțiile fundamentale ale devenirii sale  prin activitatea educațională de excepție, recunoscută atât prin calificativul Excelent obţinut la evaluarea externă a Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar, prin titlul de „colegiu național” obținut în anul 2014, cât și prin certificatul de „Şcoală Europeană” obţinut pentru a treia oară consecutiv (2012,2015, 2018).

            Dispune de săli de clasă și laboratoare dotate cu tehnică de ultimă generație, echipamente de Realitate Virtuală, imprimante 3D, sisteme robotice, dar și de logistică didactică și mobilier adecvat, săli multifuncționale, simulator de tragere, spații de cazare înnoite.

           Este un colegiu modern cu participări numeroase la proiecte în mediul european, de tip Comenius și Erasmus + KA1 și KA2, în cadrul cărora elevii și profesorii au devenit adevărați ambasadori ai instituției, dar și ai țării noastre.

            Păstrând trendul obținerii de rezultate maxime și realizări deosebite în mediul educațional și extracurricular, colegiul se distinge prin nenumăratele premii și mențiuni, aproape 200 doar în anul școlar 2021-2022, obținute la expoziții și festivaluri internaționale, la fazele județeană, națională și internațională ale olimpiadelor pe discipline și concursuri școlare și, nu ultimul rând, prin performanțele celor care au dus numele instituției dincolo de granițele țării. 

            Cel mai recent exemplu vine din partea absolventei  Ingrid Vârlan, care a reușit să ocupe singurul loc alocat României, în acest an, pentru Academia Militară „West Point”. 

            De asemenea, se pot adăuga rezultatele la întrecerile sportive, atât din mediul civil, dar și din cel militar, unde elevii de la Breaza au scris istorie în această primăvară,  prin adjudecarea Locului I la Olimpiada sportului militar liceal.

        Astăzi, Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” este recunoscut ca o unitate reprezentativă a Ministerului Educației și ca o instituție de învățământ preuniversitar militar de prestigiu a Ministerului Apărării Naționale.

Foto: arhivă