mart. 212023
 

Elevii cantemiriști au participat astăzi, 21 martie, la un experiment simplu, în care au adus împreună trei discipline complexe: matematica, astronomia și geografia.

La ora locală 12.30, pe platoul colegiului, soarele a ieșit cu greu dintre nori, dar a fost suficient pentru ca inimoșii noștri elevi, alături de dascălii lor, prof. Roxana Țonoiu, prof. Daniela Costinescu și prof. Daniela Oprea, să determine circumferința Pământului, prin intermediul experimentului lui Eratostene.

   Împărțiți în mai multe grupe, elevii au măsurat umbra lăsată de sol de un gnomon (băț vertical), atunci când Soarele a ajuns la culminația superioară.

  Activitatea s-a desfășurat în preajma echinocțiului de primăvară, care a avut loc la data de 20 martie, odată cu începutul primăverii astronomice.

       Cu ajutorul instrumentelor pe care le-au avut la îndemână și a calculelor făcute, cantemiriștii au reușit să afle care este distanța de la Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” până la Ecuator.

       După finalizarea experimentului, elevii au încărcat datele obținute pe o  platformă pentru a verifica acuratețea calculelor.

Felicitări tuturor!