oct. 192022
 

Miercuri, 19 octombrie 2022, la sediul Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir” s-a desfășurat un exercițiu planificat de stingere a unui incendiu, acțiune care a implicat structura specifică din cadrul unității și forțe ale Detașamentului de Pompieri Sinaia, aparținând Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Șerban Cantacuzino” al județului Prahova.

Scopul exercițiului a fost acela de a pregăti atât personalul propriu cât și elevii în vederea formării deprinderilor necesare pentru reducerea efectelor generate în cazul producerii unui astfel de eveniment și stabilirea nivelului de cooperare cu structurile specializate.

Exercițiul a fost coordonat de către comandantul Detașamentului de la Sinaia, maior Valentin Oprea, care a oferit toate detaliile despre toți pașii care trebuie urmați în astfel de situații, dar și despre scenariul pregătit pentru această întâlnire, referitor la producerea unui incendiu la o sală de clasă de la etajul I al Pavilionului învățământ, cu evacuarea și salvarea unei persoane care din cauza panicii s-a îndreptat către etajul superior, unde spațiul nu era inundat cu fum, plus refulare cu autoscara la nivelul acoperișului.

Scenariul a presupus intervenția forțelor și mijloacelor proprii de apărare împotriva incendiilor în vederea localizării și limitării extinderii incendiului izbucnit și solicitarea sprijinului pompierilor pentru stingerea incendiului, evacuarea victimei și acordarea măsurilor de prim ajutor.

Exercițiul a durat 30 de minute și la acțiune au participat pompieri, personal specializat din cadrul instituției, structura medicală proprie, patru autospeciale, dintre care trei aparținând Detașamentului de Pompieri Sinaia și una aparținând Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir”.

La final a fost realizat un scurt bilanț al activității și au fost organizate ateliere practice la care s-au înscris liceenii militari. Aceștia au luat parte la tehnici de intervenție, au aflat cum se utilizează corect un stingător și au avut posibilitatea să vadă cum lucrează efectiv autospeciala.

Mulțumim pe această cale profesioniștilor de la Detașamentul de Pompieri Sinaia pentru toate informațiile oferite și pentru răspunsurile la toate întrebările adresate de către elevi.

Foto: Grațiela Mihăescu, Antonio Badea, Denis Popovici