apr. 202022
 

Cum este să aduni într-un pumn de cuvinte un CARACTER sau ceea ce este, de fapt, un diamant?

În viața noastră există întâlniri și întâlniri. Unele ne marchează mai mult decât altele, ne schimbă, și ne fac să vedem viața cu alți ochi. Mărturisesc că nu de puține ori m-am gândit la faptul că a fi profesor este un privilegiu pe care mi l-a dat viața, pentru că noi suntem singurii dintre muritori care lucrăm cu ceea ce este mai frumos pe lumea asta, sufletul unui copil. De aici ne luăm de cele mai multe ori energia și putem să trecem mai ușor peste ceea ce înseamnă problemele lumii în care trăim.

În mod obișnuit, când vorbim de relația profesor-elev, cel mai adesea spunem că dascălul este cel care își pune amprenta asupra discipolilor săi, că el îi modelează, le dă aripi, îi ajută la primul lor zbor din „cuib”.

În cazul meu, lucrurile stau de ceva vreme încoace  cu totul altfel, lăsându-mă modelată, la rândul meu, căci, din întâlnirea mea cu Andreea Ingrid Vârlan cea care a avut de câștigat am fost eu – pentru că am avut șansa să cunosc un OM deosebit. Și când spun aceasta, aproape că nu știu cu ce să încep…Sunt atât de multe calitățile ei și atât de evidente, atât de puternic interiorizate și nu mimate, încât pare că sunt de neatins de mulți dintre semenii noștri.

Vine dintr-o familie de intelectuali și a aflat despre colegiul militar absolut întâmplător, privind autocarul cu elevii școlii trecând prin Ploiești, orașul ei natal, tocmai când începuse să se gândească intens la viitorul ei, la drumul pe care urma să pășească. A fost, poate, un semn! Era în clasa  a VIII-a la Şcoala Gimnazială Internaţională Spectrum Ploieşti.

 A candidat la Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” și a fost admisă. Prima.  Așa a început totul. O poveste de succes care continuă, iată, prin a fi admisă la West Point, cea mai prestigioasă academie militară din SUA, după o concurență serioasă, cu probe dintre cele mai variate, sportive, psihologice, de limba engleză, cu rezultate mai bune chiar decât ale concurenților băieți. Prin aceasta, Ingrid, așa cum îi spunem cu toții, a reușit și o altă performanță:  este  prima  fată de pe băncile școlii și singura din țară, în acest an, admisă la academia americană, ducând mai departe ceea ce începe să devină tradiție în Cantemir și deschisă acum patru ani de un alt absolvent, Răzvan Constantin Cristea și căruia, coincidență sau nu, i-am fost tot eu dirigintă.

Pe o educație solidă, frumoasă, cu valori autentice primite din familie, mi-a fost ușor să proiectez ceea ce impune un colegiu militar care are, după cum se știe, rigorile lui.

În spatele unor ochi pătrunzători am descoperit o inimă cât un munte.

Voi continua apoi cu DETERMINAREA, cu AMBIȚIA și cu VOINȚA, fără de care niciunul dintre noi nu poate nimic.  În cazul lui Ingrid, acestea se regăsesc la cote incandescente, iar ca profesor diriginte  i le-am stimulat permanent.  Ea știa de ce a venit în colegiu, eu știam unde trebuie să ajungă…

Urmează, cred, IMPLICAREA, în multe și variate activități, multe promovând imaginea colegiului la nivelul cel mai înalt și unde a demonstrat de fiecare dată că este un OM de anvergură, o verigă importantă a unei echipe bine sudate. Și vorbesc aici doar de câteva dintre activitățile care au scos-o pe Ingrid  din rând: Locul I  cu echipa de pentatlon a CNMDC la etapa regională a Olimpiadei Naţionale a Sportului Școlar, Premiul I cu echipa României la Uniformed classes Rally, NATO Military Base Zagan, POLONIA, participarea la programul Erasmus „Critical Thinking, communicational and social skills development” din Ankara-Turcia și care au propulsat-o până la gradul onorific de elev plutonier adjutant, cea mai importantă funcție pe care o poate avea un elev de colegiu militar.

​          Nu pot să nu vorbesc în acest laudatio și despre SERIOZITATE, despre BUNUL SIMȚ, evident nu în cele din urmă, pentru că și acestea o definesc pe Ingrid în cel mai înalt grad.

​          Mărturisesc că-mi este greu să spun totul…

Felicitări, Andreea Ingrid Vârlan! Zbor lin spre West Point Academy! Ești născută pentru a fi lider!

Profesor  Steliana Mihaela LAMBRU

Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir”