nov. 092022
 

În cadru solemn, astăzi, 09 noiembrie 2022, bobocii au luat parte la festivitatea de înmânare a insignei „Șoimul cantemirist”, care redă ca simbol de bază forma argintată cu aripile în zbor, reprezentând avântul elevilor spre cariera militară.

Tradiția începută acum un secol în Liceul Militar „Nicolae Filipescu” este dusă mai departe de Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir”.

La activitate au participat toți liceenii militari, cadre didactice, ofițeri, diriginții elevilor de clasa a IX-a și studenți de la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, aflați în stagiu de practică la Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir”.

Pe platoul colegiului, suflet lângă suflet, fiecare viitor absolvent a înmânat fiecărui coleg mai mic șoimul, simbol al tinereții, al cutezanței și al voinței descătușate, pe care îl poartă cu mândrie, la reverul stâng al vestonului, indiferent de culoarea uniformei, fiecare cantemirist, de la elev la general.

Mărturie peste timp al acestui eveniment este și brevetul oferit fiecărui elev aflat la început de drum, drept recunoaștere a simțămintelor de neclintită credință și devotament închinate patriei și a neobositei râvne întru înălțarea acestei prestigioase instituții de învățământ liceal militar.

Legătura strânsă creată prin „legământul cantemirist”, rostit la deschiderea anului școlar, a fost întărită și mai mult prin acest simbol al tuturor generațiilor.

ȘOIMUL, acum simbol cantemirist – pe care de acum fiecare îl aveți, simbolizează clarviziunea, inima curată, schimbarea, renunțarea la viciiși adoptarea unei conduite legitimate de un traseu educațional elevat.

          El este de partea dreptății și a adevărului.

          Clipa de astăzi este una a concentrării spre rezultate la învățătură și comportare, care să vă ajute să vă ridicați la nivelul cerut de instituție, de conducerea Ministerului Apărării Naționale.

          Să vă pregătiți temeinic pentru ceea ce urmează: evaluări și încheierea celui de al doilea dumneavoastră modul  în Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir”.

De aceea, a da atenție la orice conținut, a rezolva zeci și zeci de probleme, a-ți ajuta colegul pentru a-și îmbogăți informațiile la o disciplină – sunt condiții esențiale pentru consolidarea identității cantemiriste, pentru a duce renumele acestei școli militare în viitor, așa cum ne-a fost lăsat moștenire de cei de dinaintea noastră.

Vă felicit și vă urez multă sănătate și putere de muncă!”, a transmis comandantul colegiului, colonel dr. ing. Aurel Constantin Neagu.