oct. 032022
 

Sâmbătă, în prima zi a lui Brumărel, a fost din nou sărbătoare în Cantemir, o sărbătoare a sufletului și a inimii, căci Cenaclul Literar-Artistic, „Marin Sorescu”, pepinieră nu numai de talente mari și mici, ci și de oameni de știință renumiți, a intrat în epoca senioratului, împlinind frumoasa vârstă de 70 de ani.

Cu această ocazie, la ceas aniversar, domnul profesor Constantin Giurginca, președinte de onoare al cenaclului, a convocat în colegiu absolvenți de ieri și de azi, cu tolba plină de povești, pentru a evoca atmosfera de odinioară din acest for cultural.

Cenaclul, după cum aveam să aflăm de la mentorul său cel mai avizat, domnul profesor Giurginca, care a recurs atât la cercetarea documentelor, cât și la tradiția orală a colegiului, a fost întemeiat, la 1 octombrie 1952, de către profesorul de română de atunci, Simion Bărbulescu, cel care îi încredințează conducerea, situație mai puțin întâlnită, unui elev, nimeni altul decât Marin Sorescu, elev în acel moment al Liceului Militar,

Debutând sub auspicii junimiste, cu deviza „Intră cine vrea, rămâne cine poate”, cenaclul și-a format în timp reguli proprii, aproape ca o castă, respectate întocmai de cenacliști și impuse de președintele care este ales de cel aflat în funcție, atunci când el însuși devine absolvent și părăsește colegiul.

Despre toate acestea și despre atmosfera care domnea în cenaclu au povestit toți cei convocați, majoritatea dintre ei foști președinți ai cenaclului.

Evenimentul s-a desfășurat sub cupola timpului, în sala de festivități a colegiului, și a reunit absolvenți cantemiriști din mai multe generații, care și-au predat ștafeta în labirintul frumos al creației.

Chiar dacă unii dintre ei au urcat în ierarhia militară și au ajuns până la gradul de general, în cadrul cenaclului nu au contat nici gradele, nici funcțiile ocupate în prezent, doar creațiile personale, emoția și bucuria revederii.

La 70 de ani de activitate neîntreruptă, cel de-al 46-lea președinte, în persoana elevei Daria Sava, de la clasa a XI –a, nu a avut o misiune ușoară, dar a reușit să se ridice la nivelul așteptărilor.

Ședința aniversară a fost deschisă cu un discurs, în care Daria i-a nominalizat pe colegii ei de breaslă și a evidențiat tare și răspicat că ei sunt cei care duc mai departe flacăra cenaclului aprinsă, la Predeal, acum șapte decenii, de către tânărul Marin Sorescu, ilustrul absolvent al Liceului Militar „Dimitrie Cantemir”.  Este pentru noi , cei de astăzi, nu numai motivant, ci și o datorie sacră de a ne ridica la nivelul predecesorilor noștri, în numele devizei colegiului SEMPER FIDELIS! , a încheiat Daria.

Generațiile se înlocuiesc, dar numele și faptele celor care au revigorat acest cenaclu și au perpetuat moștenirea lui Marin Sorescu vor rămâne în istoria colegiului.

Cu toții, din poveste în poveste, au oferit elevilor noștri, actualilor cenacliști, un exemplu grăitor despre cum se poate să îmbini deopotrivă și talentul și vocația de ofițer, de medic, de om de știință și de specialist prin ingredientul principal: munca susținută și încrederea într-un ideal.

Au fost momente care, dincolo de spontaneitate, s-au transformat în adevărate dueturi, în care vocile și instrumentele muzicale au rezonat la unison, stârnind ropote de aplauze.

Gazdele evenimentului au fost profesoarele de limba și literatura română: Steliana Mihaela Lambru, actualul profesor coordonator al cenaclului, Bianca Stanciu și Irina Grecu.

Au fost oferite din partea conducerii colegiului Diplome de Cenaclist tuturor celor care au răspuns PREZENT la acest moment omagial și Diplomă de Excelență domnului profesor Constantin Giurginca pentru întreaga și neprecupețita activitate susținută pentru un proiect frumos și de suflet care se va numi de-a pururi Cenaclul Literar-artistic „Marin Sorescu”.

Experiența a fost cu adevărat unică pentru elevii noștri, care au avut posibilitatea de a-i cunoaște pe o parte dintre membrii cenaclului. „De-abia aștept următoarea ședință, cu cei tineri și ce mai tineri, pentru că sufletele nu simt niciodată trecerea timpului în cenaclu”, a transmis elev Maria Enache, secretar al cenaclului.

prof. Steliana Mihaela Lambru, Grațiela Mihăescu

Grațiela Mihăescu