apr. 292022
 

A devenit tradiție ca în ziua de 29 aprilie, de Ziua Veteranilor de Război, militari din Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” să le fie alături bravilor ostași.

Campania „Recunoștință veteranilor de război” ne-a adus, și în acest an, mai aproape de cei care au luptat cu mândrie și curaj sub tricolor, în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Întâlnirea cu acești martori ai istoriei, Vasile Stătescu – oraș Băicoi, Stan Vintilă – oraș Băicoi, Gheorghe Enache-municipiul Câmpina, Dumitru Ilie – Telega, a fost una emoționantă și plină de învățăminte.

Am fost onorați să le oferim pachetele cadou și scrisoarea personalizată din partea ministrului apărării naționale și să-i găsim cu zâmbetul pe buze la vârsta de 99 de ani. Proptiți în baston, imobilizați la pat sau în plină putere, ne-au primit cu mare bucurie în casele lor, unde ne-au predat adevărate lecții de viață și de istorie.

La rândul nostru, le-am arătat întreaga noastră recunoștință și prețuire și le-am adus salutul respectuos al tuturor cantemiriștilor, mulțumindu-le, totodată, pentru curajul și sacrificiul făcut.

Oameni modești și înțelepți, căliți în spiritul idealurilor înalte de viață, al dragostei de țară ne-au amintit de momentele de mare cumpănă prin care aceștia au trecut, pentru a-și îndeplini nobila misiune de a apăra țara de sub ocupație străină.

Printre poveștile despre război s-au strecurat cele din viața de zi cu zi.

În colțul de rai al veteranilor de război, am aflat despre secretul longevității, realizări, dorințe, dar și despre regrete. „Domnul Stan Vintilă a vorbit cu mândrie despre cei 12 nepoți și 13 strănepoți, dar și cu regret despre frații pe care i-a pierdut. Ne-a spus și un secret: „Dumnezeu mi-a promis că o să trăiesc mai mult de 100 de ani, o veșnicie.”

Ne-au inspirat cu tăria domniilor lor de caracter și ne-au pus în desagă învățături pentru o viață, pe care să le transmitem generațiilor de azi și de mâine.

Vă mulțumim, bravi veterani!

Dumnezeu să vă ocrotească și să vă dea zile multe și senine!

La mulți ani!