mai 232014
 

    Cea mai importantă manifestare, menită să promoveze talentul şi abilităţile sportive ale adolescenţilor în uniforma militară, Olimpiada de vară a sportului militar liceal – finala pe Forţele Terestre, s-a desfăşurat la Breaza, în perioada 17-22.05.2014. A XLII –a ediţie a celui mai mare eveniment sportiv desfăşurat în învăţământul militar preuniversitar, cunoscut sub numele de “Spartachiada”, a reunit loturile sportive reprezentative din cele trei colegii militare: „Mihai Viteazul” – Alba Iulia, „Stefan cel Mare”- Câmpulung Moldovenesc, şi “Dimitrie Cantemir” -Breaza. Programul olimpic a cuprins şapte discipline sportive: atletism, baschet, handbal, tir, tenis de masă, volei şi triatlonul ca probă aplicativ-militară. Pentru toate probele s-a stabilit un clasament pe echipe, iar la tir, triatlon militar, atletism, tenis de masă – şi unul individual.
Festivitatea de închidere a avut loc joi, 22 mai a.c., începând cu ora 09.00, în prezenţa şefului Statului Major al Forţelor Terestre, domnul general-maior dr. Nicolae Ionel Ciucă, a şefului Resurselor din Statul Major al Forţelor Terestre, domnul general de brigadă, Cristinel Cernea, a reprezentantului Secţiei Educaţie Fizică din Statul Major General, colonel dr. Ioan Armanu, a comandanţilor colegiilor militare liceale, a lotului de arbitrii, a antrenorilor, a competitorilor, a elevilor, a personalului colegiului, precum şi a invitaţilor. După introducerea Drapelului de luptă al unităţii în formaţie şi primirea raportului de către şeful Statului Major al Forţelor Terestre, domnul general-maior dr. Nicolae Ionel Ciucă, s-au trecut în revistă efectivele participante şi s-a intonat Imnul Naţional al României. A urmat, apoi, mult aşteptata festivitate de premiere, condusă de şeful comisiei tehnico-organizatorice, locotenent-colonel, Cristian Grecu, care a evidenţiat cei mai buni performeri sportivi, atât la individual, cât şi în cadrul echipei. Pentru prestaţia deoebită şi pentru dăruirea cu care au luptat până în ultima clipă pentru a-şi apăra culorile instituţiilor pe care le reprezintă, elevii au fost recompensaţi cu medalii, cupe, diplome şi foarte multe aprecieri din partea celor prezenţi.
În mesajul adresat elevilor, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, domnul general-maior dr. Nicolae Ionel Ciucă, absolvent al Liceului Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, i-a îndemnat să continue activitatea deosebită pentru ridicarea necontenită a prestigiului instituţiilor liceale militare. „Elevii care sunt aici, în formaţie, trebuie să conştientizeze că, este doar începutul competiţiei pentru viaţă. Competiţia sportivă vă pregăteşte pentru a concura cu voi înşivă şi a concura cu toţi colegii voştri. Viaţa, în sine, este o competiţie. Gândiţi-vă că, de acum până când veţi finaliza cariera militară, veţi fi permanent în competiţie, fie că vreţi, fie că nu vreţi. Conştientizaţi sau nu, asta este viaţa! Formarea fiecăruia dintre dumneavoastră, pentru a fi un foarte bun competitor, trebuie să înceapă de aici: să înceapă de la pregătirea fizică, să înceapă de la curricula de învăţământ şi să continue permanent.”
Întrecerile desfăşurate timp de cinci zile la Breaza, în cadrul Olimpiadei de vară a sportului militar liceal au stat sub semnul tinereţii, colaborării, prieteniei, sportivităţii, obiectivităţii şi a fair-play-ului, condiţii esenţiale ale descoperirii şi valorificării celor mai frumoşi şi talentaţi “ambasadori” ai sportului.
„În urma acestei competiţii, cineva câştigă, cineva pierde, ca atare, poate este uşor să câştigi la un moment dat, este foarte greu să te menţii, dar este foarte important pentru cei care nu au câştigat să poată să meargă mai departe, să depună mai mult efort, să se automotiveze şi data viitoare să-şi demonstreze capacitatea de a fi învingători”, a precizat domnul general-maior dr. Nicolae Ionel Ciucă.
La finalul discursului, Domnia Sa a declarat închisă Olimpiada de vară a sportului militar liceal, ediţia 2014, Breaza. În acordurile Imnului Olimpic s-a coborât de pe catarg Drapelul Olimpic, după care, comandantul Colegiului Militar Liceal „Dimitrie Cantemir”, colonel Horia Stănescu l-a predat şefului Biroului Educaţie Fizică din Statul Major al Forţelor Terestre, locotenent-colonel Cristian Grecu, care i l-a înmânat, la rândul său, comandantului Colegiului Militar Liceal „Mihai Viteazul”, colonel Marcel Domşa, în vederea organizării ediţiei a 43 – a, Alba-Iulia, 2015.
În semn de mulţumire şi pentru sprijinul acordat în organizarea şi desfăşurarea Olimpiadei de vară a sportului militar liceal, s-au acordat diplome şi plachete din partea comitetului de organizare, astfel:
Şefului Statului Major al Forţelor Terestre, domnul general-maior dr. Nicolae Ionel Ciucă;
Şefului Resurselor din Statul Major al Forţelor Terestre, domnul general de brigadă, Cristinel Cernea;
Comandantului Colegiului Militar Liceal „Ştefan cel Mare”, colonel dr. Teofil Ispas;
Comandantului Colegiului Militar Liceal „Mihai Viteazul”, colonel Marcel Domşa;
Comandantului Colegiului Militar Liceal „Dimitrie Cantemir”, colonel Horia Stănescu;

Un alt moment apreciat de toţi participanţii l-a reprezentat defilarea colegiului şi a loturilor de arbitri şi sportivi, care au dat onorul în aplauzele distinşilor invitaţi.
După ceremonie, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, domnul general-maior dr. Nicolae Ionel Ciucă împreună cu şeful Resurselor din Statul Major al Forţelor Terestre, domnul general de brigadă, Cristinel Cernea au vizitat cabinetele şi laboratoarele din pavilionul invăţământ.
„Sportul te învaţă să câştigi, te învaţă să pierzi în mod demn. Prin urmare, sportul te învaţă de toate, te învaţă ce este viaţa. (Hemingway) – aceasta este esenţa tuturor acţiunilor desfăşurate în aceste zile.
La final, au rămas în amintire rândurile aşternute corect în „Cronicutza” de către un grup de elevi entuziaşti şi talentaţi, Anca Olteanu, Iulia Condruz, Alexandra Bărbuţă, Ionuţ Băjan, Cătălin Barbu, Ştefan Sava, îndrumaţi de doamna profesoară Elena-Cristina Soare, şi rezultatele competitorilor:
Locul I – Colegiul Militar Liceal „Ştefan cel Mare”, Câmpulung Moldovenesc;
Locul II – Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir”, Breaza;
Locul III – Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul”, Alba-Iulia.
xxx
În cadrul festivităţii de premiere, un moment emoţionant pentru cantemirişti a fost acela în care domnul general-maior dr. Nicolae Ionel Ciucă a scos în evidenţă faptul că, pentru rezultatele excepţionale obţinute în procesul de învăţământ, Ministerul Educaţiei Naţionale a semnat un document, prin care, Colegiului Militar Liceal „Dimitrie Cantemir”, ca de altfel şi celorlalte colegii militare, li se acordă titlul de „Colegiu Naţional”. În faţa întregii audienţe, directorul adjunct al instituţiei, prof. dr. Aurel-Constantin Soare a dat citire Ordinului Ministrului Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, nr. 3280/10.04.2014. „Ordinul privind acordarea titlului de „Colegiu Naţional”, Colegiului Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” din Breaza. Pentru demersul făcut în vederea obţinerii acestui titlu, domnul general-maior dr. Nicolae Ionel Ciucă i-a înmânat directorului adjunct al instituţiei, prof. dr. Aurel-Constantin Soare, Emblema de onoare a Statului Major al Forţelor Terestre.

Foto: m.m. principal Cristian Bunea

[flagallery gid=95]