feb. 272020
 

Joi, 27 februarie,  la Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir”  a avut loc festivitatea de trecere din subordinea Statului Major al Forțelor Terestre în subordinea Comandamentului Logistic Întrunit.

Acest eveniment din viața instituției noastre, unic și emoționant, s-a desfășurat într-un cadru solemn, cu participarea reprezentanților eșaloanelor superioare. Din partea Statului Major al Forțelor Terestre a fost prezent domnul colonel  dr. Vasile Ene, directorul Statului Major al Forțelor Terestre, și din partea Comandamentului Logistic Întrunit  a fost prezent domnul colonel Bixi-Pompiliu Mocanu, șef de Stat Major.

La activitate au participat reprezentanți ai conducerii Ministerului Apărării Naționale, ai autorităților publice locale, cadre militare în activitate, în rezervă și în retragere, elevi, personalul colegiului, foști absolvenți și invitați.

Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului Național al României și trecerea în revistă a efectivelor participante.

Pe platoul cu rezonanțele zecilor de generații de cantemiriști a avut loc ceremonia de predare-primire a drapelului de luptă.

Ceremonia militară și religioasă organizată cu acest prilej, emoționantele luări de cuvânt ale oficialităților prezente la eveniment, precum și impresionantul număr al participanților au făcut ca ziua de 27 februarie să rămână un moment de referință pentru cantemiriștii de ieri și de azi. S-au evidențiat frumoasele tradiții ale liceului, temeinicia desfășurării procesului de învățământ, particularitățile instituției și valențele formative ale activităților desfășurate.

Directorul Statului Major al Forțelor Terestre s-a referit la două momente : un moment de emoție, „pentru că aparțin acestui colegiu, acestui liceu cu o tradiție îndelungată în istoria nu numai a Armatei Române, ci și în istoria țării”. Al doilea moment este legat de scopul activității, făcând un mic recurs la memoria instituțională, când în Ministerul Apărării Naționale existau trei colegii naționale militare: la Breaza, la Câmpulung-Moldovenesc și la Alba-Iulia, toate trei în subordinea Statului Major al Forțelor Terestre. „Astăzi, în anul 2020, ne aflăm în următoarea situație: fiecare dintre cele trei categorii de forțe are în subordine și în coordonare câte un colegiu național militar: Forțele Navale – la Constanța, Forțele Aeriene la Alba-Iulia și Forțele Terestre la Câmpulung-Moldovenesc, iar cele două mari comandamente – Comandamentul Logistic Întrunit și Comandamentul Comunicațiilor și Informaticii – colegiile naționale militare de la Breaza și de la Craiova.” Referindu-se la perioada în care Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” a fost în subordinea Statului Major al Forțelor Terestre, domnia sa a spus:„A fost o relație extraordinară din toate punctele de vedere. Statul Major al Forțelor Terestre s-a străduit, prin alocările bugetare, să vă ofere toate condițiile de trai, de echipare, de asigurare a capacităților didactice, ne-am străduit să modernizăm cât mai multe din spațiile în care dumneavoastră locuiți și vă desfășurați activitățile. […] Sunt convins că toți reprezentanții Statului Major al Forțelor Terestre vă vor fi în continuare alături, vă vor aștepta cu mare drag să absolviți colegiul, să vă înscrieți în academiile categoriilor de forțe iar apoi să devenim colegi, fie în cadrul Forțelor Terestre, fie la alte categorii de forțe.

Vreau să vă mulțumesc, în numele meu și al comenzii Statului Major al Forțelor Terestre, pentru modul în care am lucrat împreună și pentru modul în care v-ați comportat în decursul anilor, mai ales modul excelent de conlucrare pe timpul ultimelor cinci parade naționale, și vreau să vă asigur de toată considerația noastră atât pe dumneavoastră, viitorii noștri colegi, cât și pe dumneavoastră cadrele didactice, personalul militar și civil al colegiului.”

Mesajul Comandantului Comandamentului Logistic Întrunit, domnul general-locotenent dr. Cătălin Zisu, cu prilejul luării în primire a Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir”, a fost transmis de către șeful de Stat Major al Comandamentului Logistic Întrunit, domnul colonel Bixi-Pompiliu Mocanu: „Ceremonia de astăzi, de luare în primire a Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir” de către Comandamentul Logistic Întrunit, reprezintă un moment important în istoria celor două instituții, având în vedere pașii care se fac la nivelul colegiului, pe calea devenirii în cariera militară. Acest transfer de autoritate are la bază atât noile obiective ale învățământului militar, cât și drumul necesar în cadrul procesului de transformare a organismului militar.[…]

A venit și vremea generației voastre! Vă invit să facem eforturile necesare pentru a continua demersurile făcute sub conducerea și îndrumarea Statului Major al Forțelor Terestre, și să continuăm să clădim împreună o școală nouă cu metode noi, să ridicăm ștacheta învățământului de performanță, cuplat pe nevoile actuale, reale și de perspectivă ale organismului militar, ale societății în care trăim. Să privim viața dintr-o perspectivă mai înaltă, făcând abstracție, uneori, de ceea ce vedem în jur. Perspectiva celui hărăzit să apere, sub jurământ, cu arma în mână, valorile acestui  neam. Noi trebuie să construim, să îndreptăm, să acționăm, pentru ca, în final, să dăinuim. Ca țară și ca popor.

A deveni membru al unei armate de profesioniști înseamnă muncă, sacrificii și competiție. Acționați în acest spirit pentru atingerea succesului!”

La rândul său, comandantul colegiului, colonel dr. ing. Aurel-Constantin Neagu a adresat mulțumiri Statului Major al Forțelor Terestre pentru dialogul permanent ce a facilitat îndeplinirea misiunilor încredințate. „Nivelul de excelență în educație atins ne onorează și ne obligă în continuare să ne atingem obiectivele conform nivelului de ambiție asumat și să păstrăm la înălțime standardul propriu. Avem în față un început de drum cu o însemnătate aparte, un drum plin de noi responsabilități, presărat cu subiecte mereu actuale.”

După rostirea alocuțiunilor, invitații au primit onorul gărzii de onoare și a întregului dispozitiv al colegiului.

Mulțumim distinșilor oaspeți care au fost alături de noi într-o zi cu o semnificație aparte pentru instituția noastră.

 Posted by at 3:18 am
Gravityscan Badge