nov. 262019
 

O delegație a Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir”, formată din elev caporal Andrei Dodoț, elev caporal Laurențiu Stănescu, elev fruntaș Andrei Cîrtoaje, elev fruntaș Ingrid Vârlan și condusă de prof. dr. Ovidiu Badea, a participat luni, 25 noiembrie, la o pledoarie pentru importanța teoretică, educațională și instituțională a științelor cognitive.

După o zi cu pregătiri intense pentru 1 Decembrie și pas de defilare prin ploaie, nimic nu putea fi mai frumos decât un recital de pian și o pledoarie a doi invitați de marcă pe un subiect extrem de interesant în măreața clădire a Ateneului Român, a spus elev fruntaș Ingrid Vârlan

”Evenimentul „Mintea din multiple perspective” a făcut parte din seria „Conferințele Ateneului Român” și a fost susținută de două dintre personalitățile filosofiei românești: prof. univ. dr. Radu J. Bogdan de la Tulane University și prof. univ. dr. Mircea Dumitru de la Universitatea București.

Cei doi profesori au discutat, pe parcursul a aproape două ore, despre istoria și transformările așa-numitelor „cognitive sciences” (științe ale cogniției), domeniu de avangardă al cercetărilor contemporane – „o alianță a mai multor discipline, de la lingvistică, psihologie și filosofie până la neuroștiințe și inteligență artificială” (Radu J. Bogdan). Astfel, au fost descrise principalele programe de cercetare (și limitele acestora) din acest domeniu, începând cu programele „clasice” ale secolului trecut și ajungând până în zilele noastre.

Miza acestei expuneri a fost dublă:

  • Pe de o parte, științele cogniției reprezintă unul dintre domeniile actuale ale cunoașterii ce se caracterizează printr-o dinamică și diversitate extrem de ample, ducând cu sine promisiunea rezolvării unora dintre cele mai vechi și profunde probleme științifice și filosofice ce au în centru însuși misterul ființei umane;
  • Pe de altă parte, cei doi autori au discutat despre statutul instituțional al științelor cogniției, pledând pentru creșterea flexibilității programelor de studii universitare și chiar pentru oportunitatea asigurării accesului elevilor din ciclul superior al liceului la literatura enormă a acestui domeniu”, a transmis prof. dr. Ovidiu Badea, absolvent al Facultății de Filosofie al Universității București și fost student al prof. Mircea Dumitru. 
 Posted by at 11:31 am
Gravityscan Badge