ian. 152020
 

„Sunt întâlniri și întâlniri pe care le așteptăm, care ne surprind, care își pun amprenta asupra noastră.

Întotdeauna la jumătate de Gerar, așteptăm marea întâlnire cu izvorul nesecat de dulce limbă românească ce se numește de-a pururi Mihai Eminescu.

Așteptăm să îi citim versurile, să urcăm din nou Sara pe deal, să călătorim pe strada Plopilor fără soț, să ne bucurăm sufletele de marea lui poezie”, au transmis profesoarele de Limba și literatura română.

A devenit tradiţie ca, în miez de ianuarie, în Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir”, să se deruleze activităţi dedicate poetului nepereche, Mihai Eminescu, de la a cărui naștere se împlinesc, astăzi, 170 de ani.

O serie de acțiuni menite să marcheze Ziua Culturii Naționale, generate de nașterea și opera poetului Mihai Eminescu, au creat în rândul celor prezenți o emoție deosebită. În prima parte a programului, ne-am reamintit etape importante ale personalității sale, prin cuvântul elevei plutonier adjutant Raluca Caran.

 Liceenii în uniforma militară au coborât pe calea amintirii, evocând cu grație și sensibilitate versuri, spre sufletele auditoriului. Activitatea s-a desfășurat sub forma unui program cultural în care câte un reprezentant al fiecărei clase a recitat din poeziile lui Mihai Eminescu, pe fundal sonor: „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, „Numai poetul”, „Rugăciune”, „Departe sunt de tine”, „Doina”, „Glossă”, „Epigonii”, „O, rămâi…”, „Un Phoenix e o pasăre-n  vechime”.

De asemenea, a fost realizată o expoziţie la Centrul de Documentare-Informare.

Evenimentul a fost pregătit cu multă atenţie de Catedra de Limba si Literatura Română, prin profesoarele Steliana Mihaela Lambru, Bianca Stanciu, Irina Grecu, Georgiana Neagoe împreună cu plt. adj. pr. Marian Iamandi.

„Caracterul ne definește în această trecere, în această lume”, a spus director adjunct, prof. dr. Aurel-Constantin Soare, întărind ideea poetului național, Mihai Eminescu Nu în cultura excesivă a minții consistă misiunea școalelor, ci în creșterea caracterului.

Activitatea a constituit pentru iubitorii creaţiei eminesciene, prilej de cinstire şi preţuire a valorilor spirituale lăsate nouă drept moştenire.  

Momentele vor fi urmate cu recitări din lirica eminesciană în interpretări ale unor actori români și cu melodii pe versuri de Mihai Eminescu, care vor răsuna pe platoul colegiului.