
Elevii noştri ştiu că ceea ce învaţă la această vârstă va fi baza pentru o carieră militară de succes, de aceea s-au adaptat rapid la cerinţele instituţiei pentru care au optat fără să ezite, reuşind să găsească mediul propice de a performa atât în activitatea şcolară cât şi în cadrul olimpiadelor şcolare. Sunt elevi care au confirmat şi alţii care au suprins în mod plăcut, reuşind performanţa de a se califica la faza naţională a olimpiadelor disciplinare şi interdisciplinare precum: Olimpiada de Matematică, Olimpiada de Limbă, Comunicare şi Literatură Română, Olimpiada de Geografie, Olimpiada Interdisciplinară „Ştiinţele Pământului”, Olimpiada de Istorie, Olimpiada de Religie, Olimpiada de Lingvistică, Olimpiada de Astronomie şi Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar.
Astfel, în lumea enigmatică a cifrelor şi a figurilor geometrice, elevul caporal de nota 10.00, Ştefan Sava, îndrumat de domnul prof. Alexandru Diţei, s-a calificat, pentru al doilea an consecutiv, în competiţia elitelor. Această reuşită încununează celelalte realizări de până acum, obţinute la numeroasele concursuri judeţene, interjudeţene şi naţionale de matematică.
Atrasă de magia cuvântului scris – care înseamnă cunoaştere şi sensibilitate, efort intelectual şi libertate de exprimare – eleva de nota 10.00, Iulia Condruz, coordonată de doamna prof. Irina Floştoiu, bifează un nou succes educaţional, calificându-se, pentru al treilea an consecutiv, la faza naţională a Olimpiadei de limbă, comunicare şi literatură română. De şase ani consecutiv, Colegiul Naţional Militar “Dimitrie Cantemir” a fost reprezentat la faza naţională de elevi pentru care literatura ocupă o sferă privilegiată. În galeria performerilor care s-au remarcat la Olimpiada Internaţională de Lectură se numără absolventa Sorina Potcovaru, coordonată de doamna prof. Bianca Stanciu.
Elevul caporal Onisim Roşu şi elevul Iustin Burducea au păşit cu dreptul într-unul dintre cele mai fascinante şi generoase domenii ale cunoaşterii, reuşind să se califice la faza naţională a Olimpiadei de geografie, beneficiind de ajutorul calificat al doamnei prof. Roxana Ţonoiu.
De asemenea, la Olimpiada Interdisciplinară “Ştiinţele Pământului” elevul caporal Constantin Mateescu şi -a dovedit pasiunea pentru ştiinţe înrudite dar atât de diferite, în cadrul competiţiei şcolare de excelenţă, care se adresează elevilor cu aptitudini şi competenţe în domeniul biologiei, chimiei, fizicii şi geografiei. Sub atenta îndrumare a cadrelor didactice: prof. Corina Gheorghe (biologie), prof. Nicoleta Richea (chimie), prof. Cornelia Bădilă şi prof. Adrian Mehedinţi (fizică), prof. Roxana Ţonoiu (geografie) liceanul în uniformă a reuşit o intersectare a celor patru discipline valorificându-şi pregătirea şi obţinând o performanţă notabilă care să-i încununeze eforturile.
La istorie, elevul caporal Cătălin Mădălin Vasile, sub atenta îndrumare a prof. Dănuţ Ionescu, s-a distins nu numai prin inteligenţă şi abordarea corectă a subiectelor, dar şi prin modul în care a reuşit, pe baza surselor istorice, să urmărească selectarea, utilizarea, interpretarea şi argumentarea informaţiilor, reuşind performanţa calificării la etapa finală.
Pasiunea pentru religie, îmbinată cu pregătirea temeinică, au ajutat-o pe eleva caporal Ana-Maria Iaurum să se califice, pentru prima oară în istoria instituţiei, la faza naţională a Olimpiadei de religie. Îndrumată îndeaproape de preotul militar Adrian Dumitru, cantemirista a reuşit să pătrundă în tainele minunate ale religiei şi să obţină nota 10.00.
Ca urmare a curiozităţii de a îmbina toate cunoştinţele de matematică, fizică şi chimie într-un tot şi îndrumat îndeaproape de domnul prof. de fizică, Adrian Mehedinţi, elevul caporal Andrei Bărboiu s-a calificat la faza naţională a Olimpiadei de Astronomie, care nu este recunoscută ca disciplină aflată în trunchiul comun, nici în liceu, nici în gimnaziu.
În cadrul competiţiei de tip transdisciplinar, bazată pe logică, analogie şi conexiuni culturale, elevul fruntaş Răzvan Cristea, coordonat de doamna prof. Steliana Mihaela Lambru, s-a calificat la faza naţională a Olimpiadei de Lingvistică.
La sport, echipa de handbal masculin, antrenată de domnul prof. Leonard Cristescu, s-a calificat la faza naţională a Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar, după ce a oferit un adevărat spectacol sportiv, în cadrul căruia au ieşit la suprafaţă spiritul de echipă, fair-play-ul, dăruirea, ambiţia, şi, nu în ultimul rând, pregătirea fizică, factor important în atingerea celor mai bune rezultate. Şi la tenis de masă, eleva caporal Luiza Potecă, pregătită îndeaproape de domnul prof. Andrei Mostovoi, a practicat un joc foarte bun, la baza căruia au stat concentrarea, efectul imprimat mingiei, serviciul, viteza mare de reacţie şi de execuţie, rezistenţa psihică şi o bună pregătire fizică, reuşind un rezultat unic în istoria instituţiei – clasarea în top 10 la faza naţională.
Toate aceste rezultate au ca temei pasiunea şi pregătirea temeinică, datorate eforturilor comune, ale cadrelor didactice şi ale elevilor cantemirişti, care reuşesc, an de an, să ducă tradiţia mai departe, prin obţinerea a noi distincţii în domenii în care e nevoie de talent, efort personal, dorinţă de autodepăşire, dăruire, ambiţie, originalitate şi creativitate, condiţii esenţiale ce duc către o singură cale – cea a excelenţei.
Felicitări tuturor şi succes în competiţia elitelor!
[flagallery gid=227]