
În Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” se desfășoară proiectul „Eficientizarea evaluării prin e-instruire”, în cadrul programului Erasmus +, proiect de mobilitate în domeniul educației școlare, Acţiunea Cheie 1, mobilități pentru cadrele didactice.
Despre beneficiile acestui proiect, ne-a vorbit prof. Lavinia Gheorghe, coordonatoarea acestui proiect.
„Digitalizarea procesului educațional vizează, prin intermediul acestui proiect, evaluarea asistată de calculator, cunoscută și sub numele de „e-assessment”. Acest tip de evaluare va aduce un real beneficiu instituţiei noastre, având în vedere structura concursului de admitere în academiile categoriilor de forţe. Testările care conţin itemi cu alegere multiplă au avantajul de a verifica un număr mare de elemente, asigurând un grad de obiectivitate ridicat în măsura rezultatelor școlare. Itemii sunt aleși aleatoriu de către calculator din baza de date a colegiului, generând mai multe variante cu același grad de dificultate pentru același conținut. Astfel, accesul la platforma educațională Ro Army susține implementarea unui proiect cu o abordare clară, cu obiective specifice, pe discipline, da şi interdisciplinară, atât la nivel de predare, cât și de evaluare, mai ales în contextul epidemiologic actual.
În acest sens, pentru construirea unei strategii de succes, formarea cadrelor didactice este esenţială. Participând la cursuri de formare internaționale, profesorii au ocazia să își îmbunătățească cunoștințele în vederea utilizării tehnologiei la clasă, își formează noi abilități pentru a diversifica modul în care sunt folosite resursele IT, au ocazia să facă schimb de idei și să dezvolte legături cu profesori din alte țări europene. În privința metodelor de predare – învățare, există schimbări notabile, facilitate de experiența proiectelor europene desfășurate. Devine necesară o nouă abordare și din prisma evaluării pentru asigurarea unui mediu propice excelenței educaționale.
Mobilitățile se vor desfăşura în trei stagii de formare. Ţările gazdă sunt Spania, Croaţia si Cehia. Din echipa de implementare fac parte: prof. Andreea Ziegler și Daniela Schonauer.”