iun. 052023
 

Scriu aceste rânduri cu mândrie, deoarece am reuşit să adaug palmaresului meu de până acum, un alt premiu important şi anume Premiul I la Concursul național de protecția mediului „Și gestul tău, contează!”, organizat de Palatul Copiilor Botoşani, în perioada 1- 4 iunie în Tabăra Agafton, judeţul Botoşani.

În cadrul participării la secţiunea Proiecte de mediu, am tras un semnal de alarmă asupra crizei energetice globale, iar sub coordonarea domnului profesor Ion Necula, am identificat noi modalităţi de producere de energie regenerabilă, pe scară largă, prezentate în proiectul interdisciplinar “Pilele de biocombustie –şansa energetică a viitorului!”

„Trăim una dintre marile crize globale de energie, generată de foarte mulți factori dar accelerată în special, de utilizarea la maxim a combustibilului fosil, rezervele mondiale fiind în prezent, aproape de epuizare. Şi emisiile de dioxid de carbon au crescut îngrijorător în ultima perioadă, pe fondul evenimentelor internaţionale nefaste. Bilanțul analiștilor este sumbru. În următorii ani vor fi necesare reduceri majore ale emisiilor, în principal din arderea combustibililor fosili, pentru a fi îndeplinite obiectivele de limitare a creşterii temperaturilor la nivel global şi de prevenire a schimbărilor climatice. O cale de ușurare a curentei crize globale ar fi producerea pe scară largă, de energie regenerabilă.”

Proiectul aduce în prim plan soluții privind creşterea gradului de conştientizare şi de implicare al tuturor, de la vȃrste foarte fragede, în gestionarea eficientă a oricărei resurse de energie dar, totodată, identifică metode sustenabile de producere de electricitate, din surse regenerabile, la scară largă.

„În acest context, scopul proiectului nostru este de a găsi metode sustenabile de producere de electricitate, din surse regenerabile, dar în acelaşi timp fără emisii nete de dioxid de carbon, cu poluare zero. De aceea, ne-am îndreptat cercetarea în direcţia generării de electricitate prin tehnologia pilelor de biocombustie. Trebuie să conştientizăm că doar noi, oamenii, suntem principalii răspunzători de utilizarea la maxim a combustibilului fosil, rezervele mondiale fiind aproape terminate iar acţiunile noastre au consecinţe devastatoare asupra mediului. Doar o educaţie solidă ecologică, eco- civică şi moral cetăţenească a întregii naţii din fragedă pruncie alături de implicarea noastră, a tuturor în activităţi concrete de protejare, reprezintă motive reale de speranţă spre cea mai bună cale de salvare a planetei noastre dragi, Terra mamă”, a spus Viviana.

Concursul, aflat la a XV-a ediție, are drept scop educaţia ecologică a tinerei generaţii, o premiză pentru dezvoltarea durabilă şi sustenabilă a societăţii de mâine. Premiul obţinut cu multă muncă şi rigoare dar de care sunt foarte mândră, demonstrează acest lucru.

De asemenea, pe durata celor 4 zile de concurs, am participat şi la alte activităţi asociate concursului:

– activitatea „The World’s Largest Lesson–Un Sustainable Development Goals”. Obiectiv global – „Spunem NU schimbărilor climatice!”;

– atelierele de lucru cu temele -„Natura să protejăm!”„Artă din deșeuri” şi „Reciclăm, nu aruncăm!” ;

– experimente demonstrative cu aplicabilitate în teren, „Boxa climaterică” cu voluntarii Asociației „Papucul doamnei”.

– joc tematic de orientare „Să ocrotim natura cu dragoste şi respect!”, care a cuprins parcurgerea unui traseu aplicativ cu mijloace de orientare în teren, recunoaștere floră şi faună, noţiuni de ecologie, diferite jocuri tematice și probe sportive.

În clasamentul final la partea aplicativă, performera noastră s-a situat pe locul II.

Felicitări, Viviana, și mult succes în realizarea tuturor obiectivelor stabilite!

xxx

Concursul este cuprins în CALENDARUL ACTIVITĂŢILOR EDUCATIVE NAȚIONALE

cu finanțate de către M.E. 2023, aprobat de MINISTERUL EDUCAŢIEI NAŢIONALE,

prin O.M.E. nr. 3612/31.01.2023, Anexa nr. 1, poziţia 79.