S-A DAT STARTUL OLIMPIADEI DE VARĂ A
SPORTULUI MILITAR LICEAL
În perioada 23-27 mai a.c., Colegiul Militar Liceal “Dimitrie Cantemir” din Breaza găzduieşte cea de-a XXXIX-a ediţie a Olimpiadei da vară a sportului militar liceal – etapa finală pe Forţele Terestre. Cunoscută sub denumirea anterioară de “Spartachiadă”, Olimpiada de vară a sportului militar liceal a creat de-a lungul timpului, pentru adolescenţii în uniformă, cadrul cel mai propice pentru materializarea aspiraţiilor spre înalt şi spre victorie, pentru descoperirea, prin sport, a sentimentelor de camaraderie şi de fair play.
Desfăşurată sub deviza Consiliului Internaţional al Sportului Militar “Friendship Through Sport”, Olimpiada de vară a sportului militar liceal, reprezintă prin amploarea şi complexitatea probelor de concurs, una dintre cele mai importante manifestări din Calendarul sportiv al Statului Major al Forţelor Terestre.
Devenită deja tradiţie, competiţia aduce în prim-plan emoţia, bucuria succesului, dar şi tristeţea înfrângerii. După cum afirma Pierre de Coubertin, „Cel mai important lucru nu este să câştigi, ci să participi, aşa cum în viaţă nu contează triumful, ci lupta. Esenţial nu e să cucereşti, ci să lupţi bine”.
În prezenţa reprezentanţilor conducerii M.Ap.N. şi autorităţilor publice locale, luni, 23 mai a.c., şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul de brigadă Ariton Ioniţă, a deschis oficial Olimpiada de vară a sportului militar liceal – Breaza 2011. Festivitatea de deschidere a fost încărcată de emoţiile începutului de drum, emoţii care s-au risipit încetul cu încetul, odată cu arborarea atât a drapelului naţional, cât şi a celui olimpic, sau cu surprizele pregătite minuţios de cantemirişti: majorete, demonstraţia sportivă a elevilor din clasa a IX – a, programul clubului de karate şi…mascota Olimpiadei.
La startul competiţiei s-au aliniat 180 de purtători ai uniformei cu lampas, reprezentând colegiile militare “Dimitrie Cantemir” din Breaza, “Mihai Viteazul” din Alba Iulia şi “Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, care se vor întrece pe parcursul a patru zile de competiţii la: atletism, triatlon, tir şi jocuri sportive: handbal (masculin), volei (masculin şi feminin), baschet (masculin), tenis de masă: simplu (masculin şi feminin), dublu.
“Am convingerea că tinereţea şi forma deosebită a sportivilor, experienţa antrenorilor, echilibrul şi viziunea conducătorilor, vor fi atuuri importante pentru ca această competiţie să se constituie într-una dintre cele mai frumoase activităţi sportive organizate în Armata României… Sunt sigur că în cele cinci zile ale Olimpiadei se vor constitui punţi de legătură între toţi elevii şi cadrele celor trei colegii militare, între oficiali, arbitri, antrenori şi susţinători, că se vor lega prietenii durabile ce vor dăinui peste ani, aşa cum vor dăinui şi amintirile frumoase ale acestei manifestări sportive”, a declarat colonelul Ioan Armanu, preşedintele comitetului de organizare al olimpiadei.
“Vom fi toţi – competitori, antrenori, arbitri, organizatori şi spectatori –, părtaşi la emoţiile intense pe care, numai cine a „trăit” măcar o „Spartachiadă”, le poate înţelege şi mai ales vom face o promisiune: vom fi în teren sau în poligon, pe alee sau în sala de mese, oriunde şi oricând „fair play”!. Vom admira şi respecta învingătorii şi vom fi alături de învinşi pentru că fără ei, învingători şi învinşi, nu ar exista ideea de întrecere”, a subliniat cu acest prilej comandantul Colegiului Militar Liceal „Dimitrie Cantemir”, colonelul Constantin Moraru.
Ambiţia competitorilor de a apăra culorile instituţiilor pe care le reprezintă, dorinţa de a face totul bine, poate prea bine uneori, şi speranţa de a urca pe prima treaptă a podiumului, au făcut ca Olimpiada să aibă un nivel ridicat de competitivitate, încă din prima zi. Pregătirea concurenţilor a fost fără cusur, unii dintre ei dovedind calităţi excepţionale. Au luptat până în ultima clipă, la finalul fiecărei probe savurând victoria, aşa cum se cuvine, ca adevăraţi învingători. S-au depăşit recorduri, s-au pierdut meciuri decisive la diferenţă de un punct, au fost răsturnări de situaţii, s-au făcut calcule de către fiecare lot în parte, dar într-o competiţie totul este altfel, intervin emoţiile, teama de a nu greşi, dorinţa de a fi cel mai bun. Înainte de toate, pe parcursul celor trei zile de întreceri, Olimpiada s-a remarcat ca o competiţie în care au învins în primul rând sportul, tinereţea, spiritul de echipă, prietenia şi mai ales „fair playul”.
Zilnic, pe parcursul întrecerilor, un grup de elevi entuziaşti şi talentaţi (Adrian Bănuţoiu, Adriana Comănoaia, Iulia Stan, Octavian Tomescu, Milică Iconaru, Ilie Safta, Roxana Ştefan, Dragoş Rusescu), îndrumaţi de doamna profesoară Elena-Cristina Soare, au editat o foaie volantă, purtând titlul „CRONICUTZA”. Indiscutabil, membrii colectivului de redacţie au reuşit, nu fără eforturi remarcabile, să susţină, prin rubrici interesante, o adevărată campanie de presă menită să informeze, într-un stil atractiv, despre pulsul competiţiei.
CRONICUTZA nr.1 CRONICUTZA nr.2 CRONICUTZA nr.3 CRONICUTZA nr.4
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |