oct. 182021
 


Săptămâna a trecut rapid pentru partenerii din țările europene, participanți la cea de-a doua mobilitate din cadrul proiectului cu titlul UNCOVERING METEO BASIC RESEARCH TO ENHANCE LIFELONG LEARNING ABILITIES (Folosirea meteorologiei pentru dezvoltarea abilităţilor de învăţare pe tot parcursul vieţii), pe scurt U.M.B.R.E.L.L.A.

 De la primii pași făcuți pe poarta instituției și până au părăsit România, elevii și profesorii străini au trăit la intensitate maximă fiecare zi, pentru a duce la bun sfârșit activitățile care au fost înscrise pe agenda de lucru și care s-au desfășurat în cinci localități și capitala țării: București, Breaza, Brașov, Bran, Sinaia și Predeal.     

 În tot acest timp, au luat contact cu tradițiile noastre, cu sistemul educațional românesc și, implicit, cu mediul militar, prin mijlocirea echipei organizatoare, formată din cinci cadre didactice și douăzeci de elevi cantemiriști.

A fost o săptămână intensă, cu activități variate de promovare a dialogului intercultural și de îmbunătățire a competențelor prin intermediul instrumentelor digitale de învățare în diferite aplicații, iar rezultatul i-a încurajat pe elevi să dezvolte opinii independente și de echipă, să folosească informații care să conducă la atingerea obiectivelor propuse.

Un proiect inedit care a avut ca subiect schimbările climatice a fost prezentat de liceenii militari, elev sergent Radu Aciobăniței și elev sergent Rebeca Mirescu, ajutați de profesor de matematică Lorena Ezaru și profesor de geografie Roxana Țonoiu, dar și de colegii cantemiriști, vineri, 15 octombrie. S-au bucurat cu toții să facă parte din acest context multicultural, plin de oportunități de dezvoltare.

„Experiența din acest proiect nu o pot compara cu nicio activitate la care am participat până acum. Săptămâna alături de elevii din Croația, Lituania, Gran Canaria, Spania și Portugalia a fost fără îndoială inedită. Activitatea de vineri, la care am depus un efort extraordinar pentru a o pregăti, s-a dovedit a fi un succes și o modalitate excelentă de a observa în câte moduri diferite se poate aborda o problemă. Activitatea a constat într-o mică lecție susținută de mine, și ajutat de colegii mei, în care le-am arătat partenerilor de proiect cum să creeze o hartă interactivă prin intermediul aplicației ArcGIS. Elevii veniți în mobilitate au lucrat în echipe a câte trei sau cinci, timp de 45 de minute, în care au pus pe harta Europei curiozități și fenomene meteorologice extreme, din țara lor. Apoi fiecare echipă a trebuit să prezinte în fața „clasei” la ce a lucrat. A fost un prilej de a acumula un volum mare de informații despre cele cinci țări, transmise chiar de locuitorii țărilor respective. Îmi pare nespus de rău că săptămâna a luat sfârșit, despărțirea fiind foarte emoționantă. Aștept cu nerăbdare să fim noi cei care mergem în deplasare și sper să fie cât de curând aceasta”, a transmis Radu.

La rândul ei, Rebeca a spus: „În ultima zi de mobilitate am desfășurat, împreună cu elevii oaspeți, ateliere în cadrul proiectului „U.M.B.R.E.L.L.A”, printre care si atelierul GIS. Cu ajutorul aplicației ArcGIS, fiecare echipă, formată din elevii din fiecare țară, a reușit să creeze o hartă interactivă, care să cuprindă atât evenimente meteo extreme, ce s-au petrecut în tările lor, dar și obiective turistice reprezentative pentru ei. A fost o experiență inedită pentru fiecare dintre noi, cu ajutorul căreia am reușit să descoperim tainele țărilor implicate în proiect.

Pentru mine a reprezentat o provocare și o șansă de a lucra alături de elevii care provin din alte țări, un proiect care ne-a unit și ne-a adus momente unice, atât mie, cât și colegilor mei, o experiență demnă de cei care ne numim cantemiriști!”

În paralel, cadrele didactice au realizat un tur al școlii, ghid fiindu-le coordonatoarea locală a proiectului, profesor de limba engleză Corina Barbu. Cum se întâmplă la fiecare întâlnire, au fost stabilite activitățile ulterioare și fiecare membru a primit certificatul de participare la mobilitate.

Acest eveniment a adăugat valoare și consistență tuturor eforturilor depuse de partenerii implicați, pentru realizarea cu succes a întâlnirii. Totodată, s-a transformat într-un un bun prilej de a deschide noi căi de cunoaștere, de relaționare între membrii echipelor, de cooperare pentru inovare și schimb de bune practici. Delegațiile europene au contribuit cu sugestii pertinente la conturarea traseului viitor al acestui proiect, în conformitate și în strânsă corelație cu tema care le-a adus împreună.

„În ciuda contextului epidemiologic, proiectul își va continua activitățile, așa cum a fost planificat inițial. Cantemirul a fost reprezentat cu onoare de către cei douăzeci de elevi care au dat dovada implicării și a unor resurse nebănuite. Le mulțumim pentru acest lucru și pentru nenumăratele ore de muncă suplimentară pe care le-au depus în această săptămână”, a transmis prof. Corina Barbu.

Participarea Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir” în calitate de partener al unui proiect European reprezintă o recunoaștere a instituției militare de învățământ, contribuind atât la promovarea imaginii acesteia cât și a Armatei României în mediul internațional.

Foto: Grațiela Mihăescu, Antonio Badea

Pentru partenerii europeni cea de-a patra zi a fost una plină. Pe agenda de lucru a fost trecută capitala țării, cu vizite planificate la trei dintre obiectivele importante, aflate în inima Bucureștiului, pentru a cunoaște o parte din tradițiile istorice militare, dar și din istoria națională. A fost un bun prilej pentru a descoperi a doua cea mai mare clădire din lume, Palatul Parlamentului, dar și de a face o „călătorie” în timp și spațiu pentru a admira modul în care sunt recreate diferite epoci istorice la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, una dintre cele mai mari instituții de profil din România. Ultima, dar nu cea din urmă oprire a fost la Palatul Cercului Militar Național, un simbol pentru Armata Română, un edificiu inclus în patrimoniul cultural național și universal.

„Prima noastră oprire a fost la Palatul Parlamentului, unde am vizitat cele mai importante camere ale clădirii. După aceea, ne-am dus la Muzeul Militar Național ,,Ferdinand I” unde am fost întâmpinați de directorul muzeului, domnul locotenent-colonel Radu Riti, care ne-a repartizat în două grupuri. Împreună cu ghizii am fost îndrumați prin istoria formării poporului român, începând din perioada neoliticului până la epoca modernă, respectiv plecarea primului astronaut român în spațiu, Dumitru Prunariu. Ultima oprire a fost la Palatul Cercului Militar Național din centrul capitalei, unde am fost conduși la Sala „Restaurant” a unității. Acolo ne-a fost servită masa de prânz, într-un stil elegant, unde elevii din țările partenere ale proiectului „U.M.B.R.E.L.L.A”, au mâncat o masă tradițională românească”, a transmis elev sergent major Alexia Dragomir

Text: Grațiela Mihăescu

Foto: Antonio Badea

A treia zi de proiect

În cea de-a treia zi, partenerii europeni s-au bucurat de frumusețea locurilor și peisajele de la poalele munților Bucegi. Deplasarea spre una dintre cele mai cunoscute stațiuni de pe Valea Prahovei, Sinaia, le-a oferit și vizita programată la Castelul Peleș, unul dintre cele mai frumoase edificii de tip istoric din România.

De aici, au pornit spre Brașov unde au avut ca punct de oprire Piața Sfatului, unul dintre cele mai cunoscute și vizitate locuri din orașul de la poalele Tâmpei. „Excursia a reprezentat un moment de neuitat din viața fiecăruia dintre noi, fiind o experiență unică.  Ne-a făcut tuturor plăcere să le vedem entuziasmul elevilor oaspeți de a afla cât mai multe lucruri despre România și comorile pe care această frumoasă țară le are. Au fost profund impresionați de Castelul Peleș și, nu în ultimul rând, de farmecul Pieții Sfatului din Brașov”, a transmis elev sergent Cristina-Andreea Bădescu.

Fiecare zi petrecută împreună cu elevii din țările partenere le-a oferit celor prezenți posibilitatea să se cunoască reciproc, să aducă informația mai aproape unii de alții. „Suntem bucuroși că am avut ocazia de a colabora cu acești elevi minunați și de a petrece mai mult timp cu ei, având oportunitatea inedită de a descoperi culturile țărilor de care aparțin”, a încheiat Cristina.

Partenerii europeni au fost acasă la vânătorii de munte

Conform agendei de lucru, în cea de-a doua zi a mobilității, partenerii din cele șase țări europene și-au desfășurat activitatea într-una dintre unitățile de elită ale Armatei României, Batalionul 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi”.  

Aici, sub îndrumarea militarilor profesioniști, participanții și-au pus în valoare calitățile fizice, spiritul de competiție și de echipă.

La ei acasă, unde muntele este locul lor de instruire și de viață, purtătorii beretelor verzi i-au inițiat pe cei prezenți în tehnici de cățărare la panou artificial, tehnici de supraviețuire în condiții de iarnă sau de izolare în pădure, precum și în alte elemente de tactică militară. Au aflat detalii despre tipurile de adăposturi, dar și despre tipurile de focuri: îngropat, suspendat, suedez, în plan înclinat, în piramidă, în stea. „Cadrele militare de la Batalionul 21 Vânători de Munte ne-au prezentat bazele supraviețuirii în condiții aspre, care i-au ajutat pe aceștia să treacă prin nenumărate misiuni dificile. Elevii străini au descoperit tainele alpinismului iar noi, elevii militari, ne-am deschis orizonturile și viziunile asupra a ceea ce înseamnă viața de ofițer.

Cât despre Castelul Bran, pentru elevii străini, cât si pentru noi, a fost un strop de noutate cu o notă istorică fabuloasă”, a transmis elev sergent Alexandra Rîpea.

După o călătorie lungă și participarea la festivitatea pentru deschiderea  mobilității, partenerii de proiect din cele șase țări: Croația (coordonator), Insulele Canare, Lituania, Portugalia, Spania și România s-au deplasat spre Bușteni.

Primul atelier în cadrul proiectului s-a desfășurat pe platoul Bucegi, unde la peste 2000 de m altitudine peisajul de toamnă a arătat mai de grabă ca unul de iarnă. „Este minunat să putem observa similaritățile interculturale și sociale, învățând în același timp despre problemele actuale mondiale, una dintre ele fiind încălzirea globală. Deși unii dintre membrii proiectului nu erau obișnuiți cu temperaturile scăzute și cu zăpada, toată lumea s-a bucurat de priveliștea din Parcul Natural Bucegi și am avut parte de un moment de neuitat. Lăsând la o parte oboseala cauzată de drum și de emoții, întreaga echipă a proiectului a ascultat cu multă curiozitate și interes legendele despre Babe și despre Sfinx, recunoscând faptul că le-a fost stârnit interesul de către miracolele noastre naturale”, a transmis elev sergent major Elena Vișan.

De altfel, nu se anunță o săptămână prea prietenoasă din punct de vedere al condițiilor climatice. Până la urmă provocările și depășirea limitelor sunt cele care îi fac pe oameni capabili de rezultate de nivel înalt.

Din țări și culturi diferite, dar animați de aceleași dorințe, 18 profesori și 50 de elevi sunt dornici să-și îndeplinească obiectivele propuse, înscrise pe agenda de lucru a proiectului, să-și dezvolte abilitățile de comunicare, de colaborare, punând accent pe eficiența muncii în echipe internaționale. Uniți prin aspirații și principii asemănătoare pot atinge noi obiective. „Este prima dată în colegiul  militar când am privilegiul de a lua parte la un asemenea proiect. Acest schimb de experiență cu elevii participanți este cu totul aparte. Sunt profund impresionat de caracterele deosebite ale elevilor oaspeți, caractere ce s-au deschis foarte ușor în acest grup minunat. Îmi doresc să petrec cât mai mult timp alături de ei, să aflu cât mai multe lucruri despre culturile și limbile lor, iar ei, de asemenea, despre România. În excursia de ieri curiozitățile și entuziasmul au fost nelipsite, lucruri care nu fac decât să transforme acest proiect și mai mult într-o experiență extraordinară”, a spus elev sergent Valentin Iliescu.

Motivul principal al proiectului este de a face să crească nivelul de conștientizare al elevilor, profesorilor si al comunității locale în legătură cu schimbările climatice, dezvoltare pe lungă durată și încurajarea educației fizice.

Pas cu pas, se poate face o mișcare importantă pentru a scădea efectele negative.

xxx

În perioada 10-16 octombrie 2021, Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir”  este gazda celei de-a doua mobilități din cadrul proiectului cu titlul UNCOVERING METEO BASIC RESEARCH TO ENHANCE LIFELONG LEARNING ABILITIES (Folosirea meteorologiei pentru dezvoltarea abilităţilor de învăţare pe tot parcursul vieţii), pe scurt U.M.B.R.E.L.L.A, mobilitate în cadrul programului Erasmus+KA2, conform contractului 2019-1-HR01-KA229-060805_4.


După multe schimbări și situații neprevăzute, partenerii implicați în mobilitatea din cadrul programului Erasmus+KA2 au decis că experiența lor trebuie să continue.

Ziua de 11 octombrie 2021 a fost dedicată festivității pentru deschiderea celei de-a doua mobilități din cadrul proiectului cu titlul UNCOVERING METEO BASIC RESEARCH TO ENHANCE LIFELONG LEARNING ABILITIES (Folosirea meteorologiei pentru dezvoltarea abilităţilor de învăţare pe tot parcursul vieţii), pe scurt U.M.B.R.E.L.L.A.

Deschiderea a avut loc în format restrâns, pe platoul colegiului, în acordurile Imnului național al României.

La activitate au participat:conducerea colegiului, profesorii și elevii din cele șase țări partenere, dascălii și efectivul întreg de cadre militare și elevi cantemiriști.

Evenimentul a debutat cu cuvântul de deschidere al coordonatorului local de proiect, profesor de limba engleză Corina Barbu, care le-a urat în mod oficial „Bun venit!” tuturor participanților în școala noastră, despre care a pus că nu este una obișnuită. Referindu-se la Erasmus, a precizat că nu este doar o experiență internațională. „În primul rând, Erasmus înseamnă dezvoltare educațională.”

De o primire călduroasă au avut parte și din partea comandantului colegiului, colonel dr. ing. Aurel Constantin Neagu, care a apreciat efortul tuturor de a participa la eveniment, date fiind circumstanțele actuale. A făcut o scurtă incursiune în istoria colegiului, despre care a spus că îmbină cu succes tradiția cu modernitatea, de 109 ani, evidențiind repere importante ale devenirii noastre. A pus accent și pe misiunea colegiului, dar și pe faptul că școala noastră a fost implicată cu succes în parteneriate europene, referindu-se, în final, la cel care se desfășoară acum în Breaza. „Proiectele europene au avut o importantă contribuție la ceea ce suntem astăzi ca școală, adică Școală Europeană, un centru al excelenței și al leadership-ului, un obiectiv de importanță națională. Sper ca această întâlnire să inspire idei și discuții care vor face comunitatea noastră mai bună. Până la urmă, Erasmus este despre a experimenta lumea din jurul tău, despre a învăța ceva pentru și despre tine.”

În aplauzele celor prezenți, fiecare coordonator și-a prezentat echipa. După acest moment emoționant, au fost invitați să vadă defilarea întregului dispozitiv al colegiului.

Din România sunt implicați în proiect douăzeci de elevi și cinci cadre didactice, iar din țările partenere treizeci de elevi și treisprezece cadre didactice care au un program pe ore și zile, pentru atingerea obiectivelor propuse, în cinci localități și capitala țării: București, Breaza, Brașov, Bran, Sinaia și Predeal.

Activitățile vor fi interactive și se vor desfășura în cadrul atelierelor, unde participanții vor avea de îndeplinit sarcinile de lucru specifice.

„Intâlnirea se desfășoară sub sloganul „Let Nature speak!”, iar elevii din țarile partenere (Croația-coordonator, Gran Canaria, Lituania, Portugalia și Spania) vor descoperi, alături de tinerii cantemiriști, cum natura poate fi transformată într-un prieten pe care să ne bazăm chiar și atunci când traversăm perioade extreme. Împreună, prin activitățile și atelierele pregătite, elevii vor învăța despre supraviețuirea în medii natural neprietenoase, despre adaptarea plantelor și animalelor la transformările climatice, dar și despre aplicațiile pe care le pot folosi pentru a putea anticipa eventuale condiții meteorologice nefavorabile. Programul zilnic va fi completat și de vizite la obiectivele turistice din zonă, astfel încât oaspeții noștri să părăsească România cu intenția de a reveni cât mai curând”, a transmis prof. Corina Barbu

xxx

Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” are tradiție în promovarea dimensiunii europene, prin participarea la programe și proiecte de mobilitate internațională: Comenius, Erasmus + KA1 și KA2. Performanțele obținute în activitatea de promovare și dezvoltare a dimensiunii europene a educației s-au concretizat în cele trei titluri consecutive de „Școală Europeană – 2012, 2015, 2018”.

Mult succes tuturor și să aveți o săptămână orientată spre comunicare și cunoaștere, spre concentrarea eforturilor în vederea dezvoltării de competențe cheie și schimb de bune practici.