apr. 042022
 

„Am privit Olimpiada de lingvistică ca pe o provocare care mi-a permis să-mi depășesc limitele și să le împing tot mai departe. Sunt conștient că acest succes nu ar fi fost posibil fără voință, perseverență și dedicație. În același timp, doresc să îi mulțumesc domnului diriginte, Ovidiu Badea, pentru încurajare și îndrumare!”, elev fruntaș Mihnea Ciupitu.

Mihnea este unul dintre liceenii militari pasionați de studiul științelor exacte, dar și preocupat să descopere și să înțeleagă algoritmul lingvistic, în baza căruia se dezvoltă competența de comunicare lingvistică.

Capabil să obțină performanțe, s-a remarcat în urmă cu câteva zile la faza județeană a Olimpiadei de matematică, de unde s-a întors cu Mențiune. Această realizare a fost completată de cea de la Olimpiada de lingvistică, organizată de Ministerul Educației, în colaborare cu Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti”.

Fiind o olimpiadă diferită, prin prisma faptului că lingvistica nu se studiază în școală, Mihnea a fost încurajat de domnul profesor dr. Ovidiu Badea, de la catedra de socio-umane, să deslușească tainele acesteia, oferindu-i tot sprijinul în acest sens.

Pregătirea individuală, spontaneitatea, creativitatea, capacitatea de analiză şi sinteză l-au ajutat pe performerul nostru să obţină Mențiune, la proba de la etapa națională, care a constat în rezolvarea a trei probleme, într-un interval de patru ore.

Desfășurată în data 19 martie 2022, competiția s-a bazat pe logică, analogie și conexiuni culturale, independent de conținutul din curriculumul național. Conform regulamentului, o problemă de lingvistică presupune un set de date dintr-o limbă necunoscută, iar rezolvarea ei presupune aplicarea unor raționamente logice pentru a descifra diferite aspecte ale limbii (înțelesul cuvintelor și/sau regulile gramaticale). Rezolvarea problemelor nu necesită cunoștințe preliminare de lingvistică. Folosirea termenilor lingvistici nu este necesară, însă cunoașterea minimală a următorilor termeni specializați poate fi utilă pentru a înțelege și a explica unele aspecte lingvistice: accent, afix, aglutinare, antepunere, armonie vocalică, armonie consonantică, clasificator, consoană sonoră, consoană surdă, desinență, elidare, ergativ-absolutiv, evidențiator, fonem, ierarhie pronominală, infix, morfem, postpunere, prefix, sufix, supletivism, topică.

Felicitări, Mihnea, și mult succes în continuare!

Ne mândrim cu tine!