nov. 072013
 

     Proiectul “Proces educaţional optimizat în viziunea competenţelor societăţii cunoaşterii”, implementat de către Ministerul Educaţiei Naţionale, prin Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanţare Externă, în parteneriat cu Siveco România şi Universitatea Naţională de Apărare “Carol I”, a fost distins cu aur. Medalia de aur a fost primită în cadrul Congresului Mondial Internaţional Project Management Association, desfăşurat la Dubrovnik-Croaţia, în perioada 30 septembrie – 3 octombrie 2013, unde au fost prezenţi peste 1000 de participanţi din Canada şi până în Australia.Este pentru prima oară în istoria premiilor oferite de cea mai prestigioasă organizaţie mondială de management al proiectelor când un proiect finalist este din domeniul educaţiei.

      Unul dintre cei opt câştigători ai proiectului este Colegiul Militar Liceal “Dimitrie Cantemir, instituţie de elită a învăţământului preuniversitar românesc. În anul 2011, Cantemirul a  câştigat locul I la Concursul naţional de proiecte didactice inter şi/sau transdisciplinare “Proces educaţional optimizat în viziunea competenţelor societăţii cunoaşterii”. Cu proiectul “Viaţa viitorului <=> viitorul vieţii” instituţia a obţinut punctajul maxim, respectiv 100 de puncte, pentru Regiunea Sud-Muntenia (Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman). În urma acestui rezultat de excepţie, colegiul a fost dotat cu un laborator multi-touch (4 mese multi-touch, un videoproiector, un calculator portabil, un server şi o tablă interactivă).

    Acest proiect are ca obiectiv general creşterea accesului la un învăţământ de calitate prin intermediul unor demersuri educaţionale inter-şi transdisciplinare orientate către dezvoltarea competenţelor solicitate de societatea modernă şi prin optimizarea procesului educaţional prin utilizarea TIC, inclusiv tehnologiile multi-touch.

     Utilizând tehnologia multi-touch cantemiriştii sunt încurajaţi să lucreze în echipă, să combine cunoştinţe din mai multe domenii. Ei pot “prinde” date cu mâinile, transferă informaţii de la un obiect la altul cu gesturi naturale,  participă la experienţe sau explorează realitatea virtuală, inclusiv au posibilitatea să descopere, să construiască sau să inventeze, totul printr-o atingere a ecranului mesei.

[flagallery gid=58 name=Gallery]