apr. 082025
 

Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” a găzduit, în perioada 31 martie – 4 aprilie 2025, a treia întâlnire din cadrul proiectului Erasmus+.

31 de elevi de la Technisch Instituut Sint-Vincentius, Torhout, Belgia,  IES Pedregal de Irimia, Meira, Galicia și IES Montseny Valencia, însoțiți de cadre didactice,  au petrecut o săptămână de neuitat la Breaza, alături de liceenii militari implicați în poriect și profesorii coordonatori.

„Programul activităților a cuprins ateliere STEM și pe tematică de protecția mediului  și outdoor learning. Specificul vocațional a fost surprins prin momente de military drilling, dar și ateliere de cățărare, escaladă și supraviețuire în mediul montan.Vizitele culturale la Bran, Brașov, Peleș și București au completat programul intens al acestei săptămâni. Programul Erasmus este o oportunitate incredibilă pentru dezvoltare personală, pentru legarea de prietenii pentru o viață, o poartă către viitor și către cunoaștere.  Este despre comunicare și oameni”, a transmis prof. Corina Barbu, responsabil cu programe internaționale la nivelul instituției.

Pe parcursul întâlnirii, oaspeții noștri s-au bucurat de multiplele activități desfășurate în cadrul acreditarii Erasmus, adăugând experiențe, prietenii și amintiri de neuitat.

O experiență memorabilă a fost și pentru elevii noștri, care au avut oportunitatea de a învăța și de a comunica într-un mediu internațional. „Pe parcursul activităților, am avut ocazia să interacționăm cu elevi și profesori din Spania și Belgia, schimbând idei, perspective și experiențe legate de tematica proiectului nostru.

Comunicarea cu participanții străini ne-a ajutat să ne dezvoltăm abilitățile de limbă engleză, dar și să învățăm expresii și obiceiuri din culturile lor. Am lucrat împreună în echipe mixte, ne-am susținut unii pe alții și am descoperit că, deși venim din medii diferite, avem multe în comun.

În plus, vizitarea unor obiective importante din țara noastră, ne-a oferit un prilej excelent de a le prezenta partenerilor noștri o parte din istoria și cultura României, ceea ce a dus la conversații interesante și curiozități din partea lor.

Această experiență ne-a demonstrat cât de importantă este colaborarea internațională și cât de mult putem învăța unii de la alții, a transmis elev fruntaș Alexandra Simion.