oct. 082019
 

Proiectul „Drumul unei foi de hârtie” a debutat și în acest an școlar cu provocări noi, purtându-ne, de această dată, la obiective turistice mai puțin obișnuite și mai puțin cunoscute, dar încărcate de istorie și de rezonanță în plan spiritual și cultural. Inclus în CAEJ, proiectul, generos în denumirea și în semantica sa, își propune și acum derularea unor activități cu caracter inter și transdisciplinar care să deschidă noi orizonturi culturale elevilor noștri, să le cultive și să le dezvolte sentimentul apartenenței la neam și, nu în ultimul rând, să îi ajute să înțeleagă mai bine și mai ușor lumea în care trăim. S-au întâlnit de această dată pe „drumul foii de hârtie” literatura, geografia și istoria și au făcut popas la„Moara de hârtie – Satul meșteșugurilor, din comuna Comana, județul Giurgiu, în Delta Neajlovului , la Mănăstirea Comana și la Călugăreni, fiecare  loc încărcat de istorie și de rezonanță în plan spiritual și cultural.

La Moara de hârtie, am intrat în universul fascinant al cărții, am aflat tainele fabricării hârtiei în mod tradițional, evoluția suportului pe care omenirea a simțit nevoia să își aștearnă gândurile, emoțiile, și am redescoperit frumusețea și valoarea unor meșteșuguri tradiționale românești.

Mănăstirea Comana, străjer de veacuri pe malul Neajlovului, ne-a evocat figura fascinantă, încărcată de legendă a ctitorului său, Vlad Țepeș, Călugărenii- victoria decisivă a lui Mihai Viteazul împotriva turcilor, din octombrie 1595, iar delta ne-a spus, pe viu, ce înseamnă cea mai mare zonă umedă din sudul României și a doua din țară ca biodiversitate după Rezervația Biosferei Delta Dunării. A fost un început de drum…un început de poveste…

Prof. Steliana Mihaela Lambru