ian. 232020
 

Joi, 23 ianuarie, la Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” a avut loc festivitatea de dezvelire și sfințire a monumentului patronului nostru spiritual, Dimitrie Cantemir, domnitor al Moldovei, enciclopedist, membru al Academiei din Berlin, la care a participat comandantul Comandamentului Logistic Întrunit, general-locotenent dr. Cătălin-Ștefăniță Zisu, absolvent cantemirist promoția 1985, inițiatorul acestei deosebite activități.

Evenimentul cu o încărcătură emoțională aparte, cu un caracter unic și nemuritor a debutat cu onorul gărzii de onoare și intonarea Imnului Național al României. Ceremonia a continuat cu dezvelirea operei de artă realizată de  directorul Studioului de Arte Plastice al Armatei, colonel (r) Valentin Tănase, cu oficierea serviciului religios de către un sobor de preoți și cu discursurile omagiale.

Evocarea personalității lui Dimitrie Cantemir a fost făcută de conducerea colegiului și de onorații oaspeți, în prezența reprezentanților structurilor centrale din Ministerul Apărării Naționale, a elevilor, a dascălilor, a cadrelor militare, a istoricilor, a muzicienilor. Au vorbit, pe rând: comandantul colegiului, domnul colonel dr. ing. Aurel-Constantin Neagu, dir. adj.,domnul prof. dr. Aurel-Constantin Soare, directorul Studioului de Arte Plastice al Armatei, domnul colonel ( r ) Valentin Tănase, directorul Institutului pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară, domnul general maior ( r ) Mihail Ionescu, directorul adjunct al Institutului pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară, domnul colonel ( r ) Petre Otu, domnul prof. dr. Florian Bichir, istoric.

Comandantul Comandamentului Logistic Întrunit, domnul general-locotenent dr. Cătălin Zisu, a spus: „Participăm astăzi la un moment care mă emoționează în aceeași măsură ca și pe dumneavoastră, pe cei care trăim cu mândrie spiritul de cantemirist, ceremonia de dezvelire a monumentului închinat domnitorului Dimitrie Cantemir, aici în Colegiul Național Militar de la poalele Caraimanului, instituție de prestigiu a armatei, care poartă numele ilustrului nostru cărturar. Încă de când eram și eu elev ca dumneavoastră, în acest liceu, am fost fascinat de statuia domnitorului aflată în holul de onoare al pavilionului învățământ, acolo unde sunt încrustate în marmură numele tuturor șefilor de promoție. Așezat maiestuos în jilțul său voievodal, lângă cărțile scrise de el, Cantemir ne scruta cu privirea lui ce venea, parcă, din veacurile trecute și pătrundea, prin noi, ca o săgeată de foc, spre anii și deceniile ce aveau să vină. […] De atunci, m-am mândrit și mă mândresc și astăzi, la fel ca și voi, că mă numesc cantemirist, că port în suflet și în caracterul meu acel spirit de învingător – spiritul cantemirist – ce a mobilizat toate generațiile de absolvenți.”

A urmat ceremonia depunerii coroanelor de flori.

Festivitatea s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare condusă de comandantul colegiului, colonel dr. ing. Aurel-Constantin Neagu, în acordurile Muzicii Reprezentative a Ministerului Apărării Naționale.

Spiritul cantemirist cu izvor la spiritul mănăstirean este dus mai departe de elevii care își desăvârșesc pregătirea în acest mediu al disciplinei, al valorilor și al normelor militare, dar și de cei 13000 de absolvenți care s-au format, în acest cuib de șoimi, ca oameni și ca viitori ofițeri ai Armatei Române.

Înalt aşezământ de educaţie, Colegiul Național Militar “Dimitrie Cantemir” din Breaza, continuator al Liceului Militar „Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu, prin Acordul de continuitate semnat, la data de 25 noiembrie 1994,  reprezintă tradiţie şi modernitate.

De peste 70 de ani, din anul 1949, când se înființa la Roman Școala Medie Militară, instituția educațională îi poartă numele lui Dimitrie Cantemir, domnitor al Moldovei, cărturar vestit, enciclopedist, reprezentant de seamă al umanismului românesc și european, membru al Academiei de Științe din Berlin.

Mulțumim distinșilor oaspeți care au fost alături de noi într-o zi cu o semnificație aparte pentru instituția noastră.

Foto: Grațiela Mihăescu, Bianca Neagu