
Luni, 21 martie 2016, cu prilejul echinocţiului de primăvară, o echipă formată din elevi olimpici la fizică, matematică şi geografie, coordonată de profesorii Daniela Oprea, Roxana Ţonoiu şi Adrian Mehedinţi, a realizat experimentul lui Eratosthene, în cadrul proiectului european Inspiring Science Education (ISE).
O activitate transdisciplinară în care sunt implicate discipline precum matematica, fizica şi geografia şi constă în determinarea circumferinţei Pământului la echinocţiul de primăvară prin măsurarea umbrei unui băţ vertical de 1m la momentul amiezii locale şi corelarea valorii prelevate cu distanţa de-a lungul meridianului dintre locaţia şcolii şi proiecţia acesteia pe Ecuator. Folosind instrumente specifice pentru calculul distanţelor dintre două localităţi situate pe acelaşi meridian, echipa de proiect a Colegiului Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” a măsurat circumferinţa Pământului la ora 12.25, ora locală a oraşului Breaza, intrând, astfel, în competiţia de imagini din timpul experimentului şi proiecte de lecţie, lansată de Departamentul de Cercetare şi Dezvoltare Ellinogermaniki Agogi.
La finalul activităţii, elevii au susţinut un test de verificare a conceptelor preluate în timpul activităţii, demonstrând prin cunoştinţele dobândite eficacitatea acestui tip de demers didactic, a menţionat prof. de fizică Adrian Mehedinţi.
Rezultatele măsurătorilor vor fi încărcate pe site-ul proiectului.
Foto: Graţiela Mihăescu
[flagallery gid=220]