
Prima săptămână a lunii noiembrie este una specială pentru șase elevi și doi profesori din Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir”, implicați în cea de-a doua mobilitate a proiectului Erasmus+ „Critical Thinking, Communicational and Social Skills Development – Gândirea critică, dezvoltarea de competenţe comunicaţionale şi sociale „, alături de parteneri din Cehia, Macedonia, Turcia și Italia.
După experiența din Turcia, desfășurată în prima lună a anului 2020, beneficiarii direcți ai proiectului au acum șansa să desfășoare noi activități în strânsă legătură cu tema generală stabilită, cea a drepturilor omului.
După o lungă așteptare, din cauza contextului epidemiologic, delegațiile celor cinci țări partenere s-au reunit, de această dată în Italia, în localitatea Tarquinia.
Elevii selecționați pentru a-i înlocui pe colegii lor mai mari, care au finalizat studiile liceale sau sunt în ultimul an de liceu, au parte de o experiență inedită, o reală oportunitate de a-și dezvolta competențele cheie și a face schimb de bune practici.
Tinerii cantemirști sunt integrați în comunitatea europeană, unde lucrează în aceste zile în echipe internaționale, având șansa să împărtășească și să confrunte idei, metode de lucru, în vederea obținerii rezultatelor dorite. Totodată, au prilejul să cunoască zona și obiectivele culturale, să guste din gastronomia locală, să se cunoască reciproc, să învețe unii de la alții.
Sunt dornici să dea mai departe povestea lor.
După un drum lung, au ajuns în frumosul oraș Tarquinia, pe care îl descriu ca unul plin de istorie, cu o arhitectură aparte, în care detaliile contează și bunul gust nu lipsește. Sunt înconjurați de oameni calzi și primitori, dornici să le împărtășească lucruri despre țara și cultura lor. Pentru mine, experiența Erasmus este una complet nouă. Fascinația și admirația pe care le-am simțit atunci când am călcat pentru prima oară pământul Italiei au fost repede completate, în urma activităților desfășurate, de un simț al apartenenței la marea familie europeană căreia îi aparținem. Consider că această experiență este una benefică pentru orice adolescent, deoarece avem ocazia de a ieși din cotidian, de a interacționa cu oameni diferiți, din culturi diferite, reușind astfel să ne lărgim orizonturile și să ne creăm o imagine de ansamblu relevantă asupra lumii în care trăim, spune Ștefan Ungureanu.
La prima călătorie în afara țării, Stelian Popiu se bucură de fiecare clipă petrecută alături de echipă și consideră acest proiect unul deosebit. Eu simt că acest proiect mă ajută să mă dezvolt pe multiple planuri. Activitățile și temele discutate mă dezvoltă pe plan social și cultural, dar și emoțional. Deși nu port uniforma militară, port spiritul cantemirist în suflet și încerc pe cât de mult să îi fac simțită prezența chiar și în această țară străină, conchide elevul.
Iazmina Marcu este mândră că are șansa să participe într-un proiect de asemenea amploare. Această șansă îmi oferă sentimentul de împlinire, prin faptul că sunt împreună cu colegii mei și cadrele profesorale, alături de care am închegat în aceste zile o familie. Împreună, am descoperit splendoarea istorică a orașului Tarquinia, modelat de mâinile poporului etrusc. Orașul își lasă o puternică amprentă asupra vizitatorilor, îmbătându-i cu parfumul brizei mării și al izului pământiu de roci, din care sunt construite clădirile. Totul în jur îți fură privirea, prin detalii și culori, dar poate, și mai mult decât atât, ești furat de prezența oamenilor din jur, care te copleșesc cu modestitatea și ospitalitatea lor. Pașii făcuți pe tărâmul italian te fac să te simți ca în alt univers, plin de raze de soare și veselie.
Alexandra Mocanu numește călătoria în Italia una de vis, asta și datorită dascălilor, coordonatorul local al proiectului, prof. dr. Ovidiu Badea și prof. Georgiana Neagoe. Vorbește și despre oportunitatea care i s-a ivit: Oportunitatea de a participa la acest proiect Erasmus a adus o multitudine de experiențe pe care le consider elementare dezvoltării mele.
La rândul ei, Cleopatra Păunescu se bucură că face parte din echipă. Interacțiunea cu persoanele din culturi diferite reușește să satisfacă setea de cunoaștere a grupului de elevi militari, veniți în „misiunea Erasmus”, spune ea.
Concluzia vine din partea elevei Andra Grădinaru:Pot spune cu desăvârșire că este una dintre cele mai frumoase experiențe. ERASMUS este despre oameni, prietenie și curajul de a pleca către orizonturi noi.
Acest parteneriat existent și cele care sunt în desfășurare constituie motive de mândrie pentru instituția noastră, care are tradiție în promovarea dimensiunii europene. Performanțele obținute în urma participării la programe și proiecte de mobilitate internațională – Comenius, Erasmus + KA1 și KA2 s-au concretizat în cele trei titluri consecutive de „Școală Europeană”.