Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir”, instituţie prestigioasă de învăţământ preuniversitar a Armatei României, cu peste un secol de existenţă educativă şi de performanţă, şi-a omagiat patronul spiritual, de la a cărui naştere se împlinesc 340 de ani şi 290 de ani de la moarte. Cu acest prilej s-a desfăşurat o paletă de manifestări culturale care au avut ca temă viaţa şi opera lui Dimitrie Cantemir: realizarea unei expoziţii, prezentarea unui documentar şi concursul „Cine ştie câştigă”.
În cadrul concursului, 14 echipaje ale claselor a IX – a – a XI –a, constituite din câte 3 elevi şi-au valorificat cunoştinţele după o perioadă de cercetare şi documentare elaborată. Astfel, în urma informaţiilor culese, cantemiriştii au prezentat în faţa juriului răspunsuri la întrebările fulger, care au evidenţiat aspecte din aproape toate domeniile în care a activat şi a creat Dimitrie Cantemir: istorie, geografie, ştiinţe politice, ştiinţe juridice, filozofie, logică, matematică, arhitectură, muzică, pedagogie, literatură, limbi străine.
Concursul a fost unul disputat, bucurându-se de participarea unor elevi care s-au pregătit pentru a cunoaşte fiecare detaliu din opera şi viaţa celui care a fost un înţelept între regi şi un rege între înţelepţi – Dimitrie Cantemir.
Departajarea a fost dificilă, fiind nevoie de şase întrebări de baraj pentru stabilirea echipajului câştigător.
Pe tot parcursul concursului, care s-a dovedit a fi unul de înaltă ţinută, atât organizatorii, cât şi concurenţii au demonstrat că acolo unde există interes şi disponibilitate se pot face lucruri frumoase.
La final, în acest cadru de sărbătoare, directorul de studii, prof. dr. Aurel-Constantin Soare a făcut o prezentare pe scurt a vieţii şi operei lui Dimitrie Cantemir – cel mai mare reprezentant pe care România l-a avut în sec. al XVIII – lea. Domnia Sa a adresat un îndemn tuturor liceenilor militari: „Dimitrie Cantemir trebuie să fie un model pentru viaţa fiecărui cantemirist. El reprezintă intelectualul român care a fost în sincronie deplină cu semenii europeni. Primit în Academia de la Berlin, el a făcut cunoscută istoria acestui spaţiu marilor spirite ale Europei”.
Câştigătorii concursului „Cine ştie câştigă”
Locul I: Echipajul clasei a XI – a E format din elevii: Sebastian Olaru, Cornel Harapu şi
Sebastian Trandaf
Locul II: Echipajul format din elevii clasei a XI – a D Sorina Potcovaru, Costel Bordei şi
George Dima
Locul III: Echipajul format din elevii clasei a XI – a C Mălina Ciucă, Iulia Dancu şi Stelian Vlăsceanu
[flagallery gid=50 name=Gallery]