
Joi, 7 noiembrie 2024, Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” a îmbrăcat straie de sărbătoare, pentru a primi în mijlocul tinereții și candorii adolescentine distinși invitați de la Statul Major al Forțelor Aeriene, cu ocazia susținerii primei conferințe din cadrul „Atelierelor Cantemirului”, din anul școlar 2024-2025.
Elevii s-au bucurat de întâlnirea cu șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-maior Leonard-Gabriel Baraboi, cu directorul Statului Major al Forțelor Aeriene, colonel Cristian-Daniel Șolea, și cu colega lor mai mare, căpitan Lorena Niță, din cadrul Biroului Secretariat, absolvenți cantemiriști, promoția 1993 și 2014.
De la prezentări, la filmulețe și până la exemple autentice, liceenii militari au avut oportunitatea să înțeleagă care este misiunea, rolul și provocările care îi așteaptă dacă vor alege această categorie de forțe.
Îi au ca exemplu și pe cei 41 de absolvenți ai promoției 2024, care au ales să se specializeze în Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă”, zece dintre aceștia la arma Aviație piloți – aeronave cu motoare reactive.
Cele două ore alocate evenimentului au fost fructificate de liceenii militari, care au profitat la maxim de prezența domnului general-maior Leonard-Gabriel Baraboi, un om excepţional cu o carieră deosebită, ce poate constitui, de bună seamă, un model pentru cantemiriştii de astăzi. A fost o ocazie unică pentru viitorii ofițeri ai Armatei României să pună întrebări și să primească răspunsuri argumentate, sfaturi și îndemnuri pentru o carieră militară de succes.
În cadru festiv, comandantul colegiului, colonel Mihail Șerban-David, a oferit o diplomă de excelență domnului general-maior Leonard-Gabriel Baraboi pentru dăruirea, pasiunea, rigurozitatea și profesionalismul pe care zi de zi le depune în vederea creșterii prestigiului Armatei României și câteva simboluri cantemiriste.
La final, șeful SMFA a acordat Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene comandantului colegiului, colonel Mihail Șerban-David, și directorului instituției, profesor doctor Aurel-Constantin Soare, în semn de apreciere pentru înaltul profesionalism dovedit în îndeplinirea misiunilor încredințate și a recunoașterii meritelor în formarea generațiilor de elevi militari.
Încântați de tot ceea ce au auzit și au văzut, câțiva dintre elevii noștri au vorbit despre experiența trăită: „Prezența domnului general-maior mi-a reamintit cât de valoroase sunt educația și disciplina pe care le învățăm în acest colegiu, iar exemplul domniei sale ne arată că, indiferent de provocările întâmpinate pe drum, munca și dedicarea pot duce la realizări extraordinare”, elev plutonier adjutant Răzvan Manea.
„Experiența, amintirile și sfaturile cantemiriștilor mai mari reprezintă mereu o oportunitate pentru cei care încă ne aflăm pe băncile școlii. Domnul general-maior alături de echipa sa ne-au transmis din cunoștințele domniilor lor și ne-au povestit parcursul carierei lor, ne-au prezentat ce înseamnă „Forțele Aeriene” și ne-au satisfăcut curiozitățile”, elev sergent-major Ștefan Sîrmon.
„Am avut onoarea de a participa la o întâlnire deosebită cu șeful Statului Major al Forțelor Aeriene și cu directorul Statului Major al Forțelor Aeriene. Ca elev al liceului militar, am fost inspirat de profesionalismul și devotamentul cu care acești lideri își servesc Patria. Am avut ocazia să înțeleg mai profund ce înseamnă să fii parte din Forțele Aeriene și am fost motivat să continui să-mi perfecționez pregătirea și dedicarea. A fost o experiență care ne-a insuflat mândrie și ne-a arătat calea pe care trebuie să o urmăm pentru a deveni adevărați apărători ai țării noastre”, elev caporal Ștefan-Tiberiu Bria.
„Mă bucur ca îmi pot aminti această zi, precum momentul în care mi-am ales cariera. Vizita domnului General–maior Baraboi a însămânțat în sufletul meu dorința de a zbura. Am învățat, totodată, că cei care sunt în aer vor fi mereu „deasupra”. Sper că învățăturile dumnealui au prins bine și altor elevi, însă raportându-mă la mine, pot spune sincer că a fost ca și cum aș fi ascultat un înțelept. Respect și sănătate!”, elev caporal Ionuț Alexandru Chițu.












