TURCIA

 

PRIMUL PROIECT MULTILATERAL COMENIUS LA FINAL

Primul proiect multilateral Comenius „Mândrie şi prejudecată” cu finanţare europeană, organizat în parteneriat cu nouă şcoli din opt ţări partenere (Belgia, Bulgaria, Cehia, Polonia, Slovenia, Suedia, România şi Turcia) şi aflat sub directa coordonare a Colegiului Militar Liceal „Dimitrie Cantemir”, a ajuns la final.
În prima decadă a lunii iulie, delegaţia Colegiului Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” formată din elevele sergent Adriana Comănoaia şi Cristina Boşneag, alături de profesorul coordonator Felicia Dimulescut, prof. Elena Cristina Soare, prof. Mihaela Lambru şi directorul adjunct, prof. dr. Aurel-Constantin Soare a participat, alături de cei 30 de parteneri din ţările menţionate, la un program diversificat şi atractiv oferit de gazdele din Turcia. Programul reuniunii a fost foarte încărcat, partenerii turci reuşind să îmbine foarte bine activităţile din cadrul proiectului cu alte activităţi care au vizat o mai bună cunoaştere a regiunii, a tradiţiilor şi a obiceiurilor locale.„Turcia a fost diferită, a fost plină de culoare, de nou şi neaşteptat. Am văzut că suntem diferiţi, dar că avem şi foarte multe în comun. Am învăţat lucruri noi,  mi-am făcut prieteni noi sau m-am întâlnit cu prieteni vechi, am văzut peisaje superbe pe care nici nu visam să le văd vreodată în realitate. Îmi amintesc acum spre exemplu de prima dată când am citit despre Pamukkale într-o revistă  Terra acum vreo 5 ani şi mi se părea imposibil să existe ceva atât de minunat”, ne-a mărturisit  Adriana.
Facilităţile oferite de întregul proiect au fost evidenţiate de coordonatoarea proiectului, profesor Felicia Dimulescu, care ne-a împărtăşit o parte din experienţa acumulată în cei doi ani (2009 – 2011) : „Este destul de greu atunci când ajungi la finalul unui proiect de asemenea amploare. De-a lungul a doi ani de întâlniri şi activităţi am învăţat că oamenii nu sunt în mod necesar aşa cum presupunem sau auzim noi că sunt. Acesta a fost de altfel şi obiectivul principal al parteneriatului nostru. Poate că nu am reuşit să schimbăm mentalităţi la nivel general, dar în mod sigur am făcut-o la nivel individual – al celor care au fost implicaţi direct în activităţile proiectului, în mod sigur. Şi ce poate fi mai important decât acest lucru, în special atunci când este vorba de minţi tinere precum cele ale elevilor noştri? Am avut cu toţii experienţe extraordinare care ne-au introdus în culturi atât de diferite şi care ne-au îmbogăţit atât de mult, atât din punct de vedere personal, cât şi profesional. Putem considera, acum la sfârşitul celor doi ani,  acest proiect un succes? În mod sigur – da. De aceea aşteptăm cu nerăbdare lansarea celui de-al doilea proiect ce se va realiza în octombrie la noi în şcoală”.
Finalizarea proiectului înseamnă şi despărţirea de prietenii dragi de departe, însuşirea concluziilor, schimbul de experienţă dobândit, bogăţia spirituală acumulată de fiecare participant, identificarea altor parteneri pentru noi proiecte şcolare, de fapt, un nou început. Da, începând cu acest an Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” iniţiază un alt proiect în cadrul programului Comenius, intitulat “Music Matters”, având ca ţări partenere: Belgia, Elveţia, Lituania, Spania, Suedia şi Turcia.