CEHIA

 

În ultima decadă a lunii martie, timp de aproape o săptămână, un grup al Colegiului Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” format din doi elevi şi un cadru didactic, a participat la penultima reuniune din cadrul proiectului multilateral Comenius „Pride and Prejudice”, care s-a desfăşurat la Şcoala de Relaţii Publice Naţionale şi Internaţionale din oraşul Praga – Cehia, unde au fost prezenţi reprezentanţi din cele opt ţări partenere (Belgia, Bulgaria, Cehia, Polonia, Slovenia, Suedia, România şi Turcia).
Vreme de cinci zile, elevii caporal Adriana Comănoaia şi caporal Cristian Cucuteanu, alături de coordonatoarea proiectului, doamna profesoară Felicia Dimulescu şi de ceilalţi participanţi, au beneficiat de un program divers ce a cuprins prezentarea sistemului de învăţământ ceh şi a profilurilor liceului (diplomatic şi relaţii publice), prezentarea grupurilor de elevi implicate în proiect cu care s-a colaborat  la crearea versurilor pentru imnul proiectului şi prezentarea istoriei oraşului Praga.
Pe lângă activităţile legate de proiect, gazdele au propus un program variat şi foarte interesant ce s-a constituit într-un real schimb de experienţă, cuprinzând vizite la Castelul Praga, atât partea veche cât şi cea nouă a oraşului (Ceasul astronomic, Catedrala St. Vitus, cartierul evreiesc), la berăria Plzen, la Karlovy Vary şi la castelul Karlstjen. „Stilurile neoclasic, baroc şi gotic creează o imagine de poveste în care te poţi pierde la nesfârşit recitind-o de fiecare dată cu plăcere. Bogăţia oraşului este evidentă, Praga fiind supranumită şi ” Oraşul de aur al Cehiei” . De peste tot se înalţă turle şi turnuleţe, precizia şi multitudinea detaliilor poate fi covârşitoare. Te poţi simţi fie liber, atemporal, fie zdrobit de imensitatea şi frumuseţea oraşului…. eu le-am simţit pe toate. Câte au putut să construiască… şi cât de frumos. Am rămas profund impresionată, ” ne-a mărturisit Adriana.
La finalul şederii în Cehia, cei trei reprezentanţi din România s-au declarat încântaţi de experienţa acumulată pe parcursul celor cinci zile, de modul de organizare şi de desfăşurare a acestei etape de proiect care a reuşit să îmbine foarte bine activităţile din cadrul proiectului cu alte activităţi, care au vizat o mai bună cunoaştere a regiunii, a tradiţiilor şi a obiceiurilor locale.
Următoarea întâlnire va avea loc în Turcia, în luna iulie 2011, când vor fi expuse şi promovate produsele finale ale proiectului.