
Prima probă a simulării examenului de Bacalaureat care a început, astăzi, cu disciplina Limba şi literatura română, s-a încheiat pentru elevii claselor a XI –a şi a XII –a.
Liceenii în uniforma militară au avut la dispoziţie trei ore pentru rezolvarea subiectelor elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, proiectate să le valorifice capacitatea de a dezvolta temele prevăzute în programa de examen, parcurse până la această dată.
Elev caporal Caran Raluca, din clasa a XI –a, a aşteptat plină de emoţie prima Simulare Naţională a Examenului de Bacalaureat, declarându-ne: ”Subiectele mi s-au părut accesibile. La partea întâi am pătruns în sfera de „Amintiri” a scriitorului Ioan Slavici, subiectul al doilea ne-a prins în „Pânza de păianjen” ţesută cu măiestrie de autoarea Cella Serghi, iar subiectul al treilea ne-a condus pe tărâmul comediei, în căutarea „Scrisorii pierdute” a dramaturgului I.L. Caragiale.”
Elevii claselor a XII –a, obişnuiţi cu acest tip de examinare, au posibilitatea să-şi evalueze, din nou, nivelul cunoştinţelor şi competenţelor.
„Subiectul de la Simularea Naţională la Limba şi literatura română a fost uşor de abordat, noi fiind obişnuiţi cu acest tip de examinare.Cerinţele nu m-au luat prin surprindere, deoarece m-am pregătit temeinic. În plus, subiectul mi-a plăcut în mod deosebit, făcând referire atât la marele scriitor şi matematician Ion Barbu, cât şi la creatorul de frumos, Tudor Arghezi, amândoi având poezii aproape de sufletul meu. Am încredere că mă voi descurca cel puţin la fel de bine şi la următoarele probe, matematica şi cea la alegere – fizica”, a afirmat elev sergent major Lavinia Alecu.
Colegul ei, elev plutonier major Ovidiu Burcea, consideră că simularea a fost o modalitate foarte bună de a le verifica aptitudinile pentru examenul ce urmează să-l susţină. „Consider că simularea a fost accesibilă pentru toată lumea, fiind atât un motiv de a ne forma încrederea în noi şi în cunoştinţele noastre, cât şi un motiv de a ne perfecţiona acolo unde este necesar”, a spus Ovidiu.
De asemenea, elev plutonier Sandra Botoacă consideră că aceste simulări sunt verificări necesare. „Dificultatea simulărilor din cadrul liceului este mai mare decât a celor naţionale, dar subiectele sunt abordabile, iar timpul este suficient pentru rezolvarea cu succes a fiecărei cerinţe”, a completat Sandra.
Următoarea probă, cea obligatorie a profilului, respectiv matematică, va avea loc miercuri, 20 martie, atât pentru elevii claselor a XI – a, cât şi pentru elevii claselor a XII –a.
Joi vor susţine proba la alegere a profilului şi specializării doar elevii claselor a XII –a.
Mult succes în continuare!
Foto: arhiva colegiului
