COLEGIUL MILTAR LICEAL „DIMITRIE CANTEMIR” PE LOCUL I
De curând un grup de elevi şi de cadre didactice din Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Canatemir” a câştigat locul I la Concursul naţional de proiecte didactice inter şi/sau transdisciplinare „Învăţare pentru societatea cunoaşterii”.
Proiectul „Proces educaţional optimizat în viziunea competenţelor societăţii cunoaşterii” este selectat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 (POS DRU) şi finanţat din Fondul Social European. Proiectul este implementat de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanţare Externă, în parteneriat cu SC SIVECO România SA şi Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”(UNAP).
„Învăţare pentru societatea cunoaşterii”, sub acest nume a stat munca cadrelor didactice şi a celor 25 de elevi ai claselor a XI – a, care, timp de patru luni de implicare activă, pornind de la o idee de bază, au creat „o societate nouă”, o societate a viitorului. Astfel, în perioada octombrie 2010 – ianuarie 2011, proiectul „Proces educaţional optimizat în viziunea competenţelor societăţii cunoaşterii” a fost abordat sub forma unui curs opţional la decizia şcolii, cu titlul “Cetatea Soarelui”. Cursul şi-a propus o abordare transdisciplinară de construire a cunoaşterii a celor 12 teme de pe http://transdisciplinar.pmu.ro/resurse, aprobat de ISJ PH din septembrie 2010, elevii şi profesorii colaborând “altfel”. Cursul s-a finalizat cu trimiterea unui proiect educaţional transdisciplinar cu titlul „Cetatea Soarelui.Viaţa viitorului <=> viitorul vieţii ” la concursul naţional de proiecte, o idee extraordinară care a clasat Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” pe locul I, cu un punctaj maxim, respectiv 100 de puncte, pentru Regiunea de concurs Sud – Muntenia (Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman).
Aflaţi la vârsta preocupărilor nenumărate, a tinereţii exuberante, a ideilor celor mai îndrăzneţe, elevii noştri au alcătuit o echipă omogenă cu profesorii: Dr. Aurel – Constantin Soare (director adjunct), Dimitrie-Daniel Plăcintă (informatică), Alexandru Diţei (matematică), Iulian Soiu (geografie), Elena-Cristina Soare (franceză), Felicia Dimulescu (engleză/coordonatoare a proiectelor şi programelor educative), Cornelia Bădilă ( fizică) şi Gianin Stanciu (educaţie fizică). Împreună au realizat un „dialog” între mai multe discipline, care să poată genera apariţia unor domenii noi de cunoaştere. S-au întâlnit săptămânal în cadrul cursului opţional, în echipă multidisciplinară, creionând astfel noile coordonate ale unei societăţi deschise viitoare.
Activitatea a impresionat pozitiv, fiind considerată de elevi un model pentru ceea ce şi-ar dori aceştia în şcoală şi pentru modul în care ar putea fi făcute materiile mai uşor de aprofundat şi noţiunile mai uşor de înţeles. „Proiectul mi s-a părut interesant şi destul de provocator. Ne-am simţit importanţi, aşa cum îşi doreşte fiecare adolescent să se simtă. Societatea ne-a aparţinut în întregime. Putem spune că ni s-a îndeplinit un vis, ne-am creat societatea noastră, aşa cum ne-o dorim, aşa cum o simţim, o gândim…o experienţă din care am avut multe de învăţat unii de la alţii şi care ne-a apropiat mai mult, unindu-ne ca şi echipă,…elevi şi profesori”, ne-a mărturisit elev caporal Adriana Comănoaia.
Ca urmare a reuşitei la concurs, Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” va fi dotat cu un laborator multi-touch (3 mese multi-touch, un videoproiector, un calculator portabil, un server şi o tablă interactivă). Elevii cantemirişti vor beneficia de dotările acestui laborator performant al secolului XXI. Utilizând tehnologia multi-touch cantemiriştii vor putea „prinde” date cu mâinile, vor putea transfera informaţii de la un obiect la altul cu gesturi naturale, vor putea călători, participa la experienţe sau explora corpul uman, inclusiv vor avea posibilitatea să descopere, să construiască sau să inventeze, totul printr-o atingere a ecranului mesei.
Felicitări tuturor şi succes în continuare!
![]() |