ian. 232018
 

Marcăm cu această zi începutul unor acţiuni pe care şi Cantemirul le va organiza pe parcursul anului 2018 pentru Centenarul Marii Uniri. În acest context, sărbătorim Unirea Principatelor Române.

Actul de la 24 ianuarie 1859 reprezintă primul pas notabil în constituirea statului naţional unitar român, eveniment rămas în istorie sub denumirea de Unirea Principatelor Române sau Mica Unire.

Ca în fiecare an,  Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” a marcat evenimentul prin diferite activităţi.

Începând cu vizitarea panoului cu date şi fotografii cu privire la evenimentele istorice de la începutul anului 1859, elevii şi profesorii şi-au îndreptat atenţia asupra unui moment de o importanţă aparte pentru istoria noastră. De asemenea, la orele de istorie, dascălii le-au prezentat liceenilor în uniformă însemnătatea acestei zile care a dus la realizarea dezideratului de veacuri al românilor: Unirea.

Seria  manifestărilor  a continuat, astăzi, pe platoul instituţiei. În prezenţa personalului colegiului, prof. de istorie Dănuţ Ionescu şi elev sergent major Dragoş Voicu au prezentat date referitoare la ziua de 24 ianuarie. De asemenea, directorul adjunct al instituţiei, profesor de istorie, dr. Aurel-Constantin Soare, a marcat importanţa marelui eveniment printr-un discurs referitor la contextul istoric care a prilejuit înfăptuirea „Unirii celei Mici”. Totodată, a scos în evidenţă şi semnificaţia zilei de 23 ianuarie, când Tudor Vladimirescu a declanşat Revoluţia de la 1821, adresând o Proclamaţie, „ceea ce reprezintă primul moment de redeşteptare naţională şi începutul realizării proiectului de ţară pe care cu mândrie îl numim România Întregită, România dodoloaţă sau România Mare – o patrie a tuturor românilor”.

La final, elevi, cadre militare, profesori şi personal civil contractual şi-au îngemănat mâinile pentru a se prinde într-o horă a unităţii, a bucuriei şi a armoniei, pe versurile lui Vasile Alecsandri.

La mulţi ani, români!

La mulţi ani, România!

[flagallery gid=467]