mai 162019
 

„Învăţaţi cât de mult puteţi, pentru că în această perioadă a vieţii vă veţi săvârşi noţiunile de bază cu care vă veţi croi un drum bun în această viaţă”, le-a transmis domnul Florin Ioniţă, absolvent cantemirist, promoţia 1989, elevilor claselor a IX –a – a XII –a, participanţi la întâlnirea de la mijlocul lunii mai, din cadrul proiectului  „Atelierele Cantemirului”.

Gazda evenimentului a fost directorul adjunct, profesor dr. Aurel-Constantin Soare,  ce a deschis activitatea cu prezentarea distinsului oaspete, care le-a vorbit celor prezenţi despre un lucru deosebit şi anume despre succes.

Prelegerea susţinută a fost una apreciată şi aplaudată de întreg auditoriul, care a primit crâmpeie de viaţă, experienţe trăite de către cel care în urmă cu câţiva ani se afla în băncile colegiului. Le-a vorbit despre parcursul său de succes, într-o încercare de a-i impulsiona pe tineri să fie eficienţi în alegerile făcute. „20% dintre lucrurile pe care le facem aduc 80% din rezultatele noastre. Asta înseamnă să fii eficient, asta înseamnă să cauţi adânc în tine ce vrei tu să devii în această viaţă şi să hrăneşti acele activităţi care pe tine să te ducă la a trăi acea viaţă pe care ţi-o doreşti”, a spus domnul Ioniţă. „80% din lucrurile pentru care îţi faci griji nu se întâmplă niciodată”, a completat domnia sa.

Despre cum să gestioneze punctele slabe, provocările vieţii, stresul care este inevitabil în orice domeniu şi derivatele lui: distres vs eustres, au aflat tinerii. Toate le-au fost expuse prin intermediul celor „trei subiecte împortante din domenii care sunt cele mai potrivite pentru succesul unui om în viaţă, indiferent de ce vrea să facă el: inteligenţa emoţională, educaţia finaciară şi lidearship.”

 Poveştile au fost cele care au întărit subiectele, din care fiecare va trage învăţămintele potrivite, iar îndemnurile şi principiile de viaţă oferite liceenilor militari îi va determina să caute în interior care sunt abilităţile lor, care sunt talentele lor, ce le este mai uşor să fie. Până la urmă totul pleacă de la acţiune, care aduce rezultate. Şi a întărit acest lucru cu o explicaţie: „Dacă faci o acţiune potrivită, dar momentul este nepotrivit, s-ar putea să nu ai atât de mult succes cum ai avea dacă ai face acţiunea potrivită la momentul potrivit”.

A dorit ca timpul alocat să conteze, astfel încât să le dea elevilor lucruri care să le servească toată viaţa, să le folosească ca pe nişte concentrate din care să se hrănească mereu. „Întodeauna ceea ce veţi semăna, acel lucru îl veţi culege. Îl veţi culege mai târziu şi îl veţi culege întotdeauna într-o cantitate mai mare”, a accentuat domnul Ioniţă.

La final, domnul Soare i-a mulţumit distinsului oaspete pentru sfaturile oferite viitorilor ofiţeri ai Armatei României, subliniind, totodată: „Sunteţi la vârsta la care percepeţi lumea, percepeţi adevărurile multiple ale existenţei noastre şi aveţi nevoie de modele. Un asemenea model aţi avut şi astăzi. […] Aveţi nevoie de experienţe multiple, aveţi nevoie de descărcare intelectuală pe care să o observaţi şi la alţi oameni, oameni care au fost cantemirişti, sunt cantemirişti.”    

A fost o activitate deosebită, captivantă şi apreciată de toţi participanţii!   

Foto: Graţiela Mihăescu