Iul 122017
 

Excursie în Italia pentru cantemiriştii merituoşi

 

A devenit deja tradiţie ca încă din anul 2010, Fundaţia „General Ştefan Guşă” să acorde elevilor merituoşi din colegiile naţionale militare o bursă constituită într-o excursie în Italia.

Adolescenţii din cele 4 colegii au beneficiat din partea  fundaţiei de transport, cazare, masă, excursii şi bani de buzunar pe toată perioada.

Din partea Colegiului Naţional Militar “Dimitrie Cantemir” cei care au avut şansa de a fi beneficiarii acestei excursii în anul 2017, au fost Lorena Pană şi Răzvan Cristea.

Pe parcursul zilelor petrecute în Italia, cei doi cantemirişti, alături de colegii din celelalte 3 instituţii militare de învăţământ preuniversitar, au avut parte de o experienţă minunată şi de neuitat.

La întoarcere, Lorena ne-a împărtăşit câteva impresii ale clipelor petrecute pe tărâm italian: “Vestea obținerii excursiei ne-a încântat foarte mult atât pe mine, cât și pe colegul meu Răzvan Cristea. Italia este țara cu cele mai multe situri în patrimoniul mondial UNESCO şi are bogate colecții de artă, cultură și literatură din multe perioade diferite. Așadar, obiectivele și monumentele nu au încetat să ne surprindă. În primele zile ale excursiei, răsfoind pagini ale istoriei orașului Milano am putut admira Domul şi superba priveliște de pe terasele acestuia, Castelul Sforzesco, Biserica Santa Maria delle Grazie unde se află faimoasa pictură a lui Leonardo Da Vinci „Cina cea de taină”, galeria Vittorio Emanuel II, unde regăsim celebre case de modă  iar Milano, fiind renumit prin opera sa lirică, am avut plăcerea de a urmări opera „Răpirea din Serai” la Teatrul Scala.

Orașul Florența cu stilul sau renascentist, dă o notă aparte întregii zone prin arta şi arhitectura sa. Ceea ce mi-a plăcut în mod deosebit a fost Galeria Uffizi prin colecția de pictură renascentistă ce găzduiește lucrări ale celor mai celebri pictori ai epocii, inclusiv Da Vinci, Michelangelo, Botticelli. Însă orașul care m-a impresionat în mod deosebit a fost Veneția. Stilul gotic şi bizantin al Bazilicii San Marco este deosebit iar Campanila San Marco oferă o priveliște de ansamblu asupra întregului oraș şi a lagunei străbătute de gondole şi vaporașe.

De asemenea, oportunitatea de a descoperi o zona culturală nouă și de a lega noi prietenii cu elevii celorlalte colegii militare mi s-a părut fascinantă”.

excursie_italia_2017

 Posted by at 12:23 pm
Gravityscan Badge