Mar 312017
 

„Dacă sunt ceea ce sunt, se datorează aproape în exclusivitate celor patru ani de Liceu Militar”, a spus colonelul Florin Şperlea, redactor-şef al săptămânalului „Observatorul militar”. Prezent la 29 de ani de la absolvire în instituţia în care visele au prins contur, urmând ca pe parcurs o parte dintre ele să se îndeplinească, le-a împărtişit liceenilor în uniformă, cadrelor didactice şi militare din vasta experienţă militară.

În  cadrul celei de-a patra conferinţe a proiectului „Atelierele Cantemirului”, reputatul istoric le-a vorbit elevilor despre Primul Război Mondial, reanalizându-l cu o formulă pe care o folosea Nicolae Iorga Istoria văzută prin ochii celor mici.

„Am constat că, deşi studiind acest important conflict al secolului al XX –lea, avem în continuare foarte multe de învăţat”, a subliniat colonelul Florin Şperlea.

Cu emoţie firească şi vizibilă, expunerea a avut loc în prezenţa profesorului Aurel-Constantin Soare, cel care i-a călăuzit paşii spre domeniul atât de vast al istoriei.

Activitatea a constituit un bun prilej pentru participanţi de a afla aspecte inedite referitoare la importanţa unei epoci istorice.

Comandantul instituţiei, colonel Doina Mureşan, i-a mulţumit distinsului invitat, colonel Florin Şperlea, pentru generozitatea de a ne fi fost alături într-o zi specială şi i-a oferit căteva însemne care să-i aducă aminte de locul în care a făcut primii paşi spre cariera militară. Revista „Cantemiristul” a stârnit emoţie şi amintirea primului articol publicat, care i-a deschis calea spre frumoasa carieră de jurnalist.

La final, a aşternut câteva rânduri în cartea de onoare a instituţiei, transformând în cuvinte ceea ce a simţit:

„Am fost foarte bucuros să mă aflu astăzi în Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir”, rememorând anii de liceu şi de formare în profesia militară.

Emoţiile, multe, la asemenea reîntâlnire, sunt cea mai bună dovadă a puternicei legături cu instituţia căreia îi datorez reuşita profesională.

Le doresc liceenilor militari de astăzi şi celor de mâine să-şi deschidă frumos şi convigător aripile spre piscurile spre care visează, convinşi că vor ajunge acolo prin muncă, străduinţă, tenacitate şi onestitate profesională.”

Mulţumim pentru gândurile deosebite adresate viitorilor ofiţeri ai Armatei României şi pentru onoranta prezenţă!

Foto: Graţiela Mihăescu

atelierele_cantemirului_2017_4

 

 Posted by at 12:19 pm
Gravityscan Badge