dec. 192017
 

În seria manifestărilor tradiţionale din cadrul “Atelierelor Cantemirului”, ediţia a II –a, s-a înscris onoranta întâlnire cu trei absolvenţi cantemirişti, promoţia 1988, OAMENI excepţionali care au scris istorie în domeniile lor de activitate, unele deosebite care cer pregătire la cel mai înalt nivel.

General de brigadă Gheorghiţă Vlad, comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, colonel Liviu Corciu, consilier juridic şef la Divizia 2, şi Valentin Nancu, sef secţia Audit Intern Buzău, au dat curs invitaţiei conducerii instituţiei, împărtăşind liceenilor în uniformă din experienţele personale legate de întreaga carieră militară desfăşurată în structuri de nivel înalt.

Într-o atmosferă unică şi emoţionantă, prezentări deosebite, originale şi de aleasă ţinută intelectuală, oferite de distinşii invitaţi, au constituit un bun prilej pentru elevi, profesori şi cadre militare să afle aspecte inedite referitoare la istoria, evoluţia şi personalităţile infanteriei.

Încă din primele momente, domnul general de brigadă Gheorghiţă Vlad  a stârnit curiozitatea participanţilor, aducând în atenţia acestora o carieră de excepţie, ce poate constitui, de bună seamă, un model pentru cantemiriştii de astăzi.

Invitaţii le-au vorbit elevilor despre domeniile în care au excelat şi i-a îndemnat să înveţe la fiecare disciplină, să nu uite să acorde o importanţă deosebită  istoriei poporului român şi sportului, să ia în considerare fiecare aspect al pregătirii lor individuale, căci acestea vor constitui fundamentul formării lor ulterioare ca viitori ofiţeri ai Armatei României. Fiecare în parte a subliniat faptul că parcursul ca ofiţer a fost influenţat covârşitor de educaţia dobândită pe parcursul studiului în liceul militar, de la dascăli de excepţie. „Eu nu am avut aici profesori, ci dascăli şi formarea mea intelectuală, socială, morală şi, nu în ultimă instanţă, militară a început aici la Breaza”, a afirmat domnul general de brigadă Gheorghiţă Vlad.

Un moment frumos şi emoţionant l-a constituit înmânarea diplomelor de excelenţă şi a premiilor oferite cadrelor didactice şi elevilor care au participat la simpozionul „Anul 1917,  la Buzău” şi la ediţia a IX –a a Concursului de istorie „1 Decembrie – Ziua Naţională a României”. În cadrul acestei ediţii, desfăşurată la Buzău, în afara concursului, Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” s-a clasat pe locul III. Au fost nominalizaţi şi felicitaţi de generalul de brigadă Gheorghiţă Vlad directorul adj., prof. dr. Aurel-Constantin Soare, prof. de istorie Dănuţ Ionescu şi elevii sergenţi majori Cristian Catrina, Bianca Văduva, Răzvan Bojica.

De asemenea, în acelaşi cadru oficial, generalul de brigadă Gheorghiţă Vlad în calitate de preşedinte al Fundaţiei Mareşal Averescu a oferit Centrului Documentare-Informare din partea generalului Niculae Spiroiu, ministru al apărării naţionale (1991-1994), o colecţie de cărţi şi reviste National Geografic de o calitate deosebită. „Îi mulţumim domnului general Niculae Spiroiu pentru generozitatea arătată, a spus comandantul colegiului”, colonel dr. Doina Mureşan.

La final, comandantul colegiului a înmânat distinşilor invitaţi câteva însemne care să le aducă aminte de Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir”, mulţumindu-le, totodată, pentru faptul că au fost alături de cantemiriştii de astăzi şi pentru deschiderea faţă de istituţie.

A fost o activitate de înaltă ţinută intelectuală, captivantă şi apreciată de toţi participanţii.

Foto: Graţiela Mihăescu

[flagallery gid=459]