
Elev caporal Teodor Giurgică este pasionat de munte, iar provocările, experiențele și oamenii care i-au apărut în cale l-au făcut să iubească acest ținut aparte, misterios și grandios, care oferă cea mai curată prietenie. „Întâia oară când am urcat pe un munte, prima regulă care mi-a fost spusă a sunat în felul următor : Dacă urci cu orice fel de deșeu, să cobori cu două”, a transmis Teodor.
Cu foarte multă pregătire, tărie psihică și dragoste pentru ceea ce face, tânărul cantemirist și-a depășit limitele și a urcat, deja, pe cel mai înalt vârf montan din România – Vârful Moldoveanu din Masivul Făgăraș. Și nu vrea să se oprească aici.
De Ziua Internațională a Muntelui, vă oferim povestea liceanului militar Teodor Giurgică, un exemplu pentru generația lui:
Eu cred că munții au apărut să-i ofere omului modele de statornicie, de forță, de ascensiune, de frumusețe.
Muntele devine un manual de înțelepciune pentru cel care știe să-l deslușească.
În aceasta țară cu munți spectaculoși (Godeanu, Retezatul, Bucegii, Pietrele Doamnei), am încercat să străbat la pas puțin din Potcoava carpatină (așa cum îmi alint munții, dragi camarazi de drum).
Sunt de neuitat miresmele cetinei, murmurul izvoarelor, orele de mers pe poteca ce pare infinită sub apăsarea rucsacului, momentele de liniște pe pisc când focul trosnește și se ia la întrecere cu sclipirea aștrilor.
Ajuns pe vârf, lași rucsacul și te bucuri de pacea înălțimilor.
Te uiți spre drumul parcurs și apoi în zare.
Multa distanță parcursă pare acum infimă în raport cu vasta întindere din jur.
Îți dai seama ca nu ai străbătut nici măcar o fărâmă din întregii Carpați, îți dai seama cât ești de mic în comparație cu țara de piatră din fața ta.
Pe Vf. Moldoveanu am purtat tricoul Invictus🇷🇴, astfel că m-am simțit puternic, încrezător, temerar.
Muntele mi-a dat din forța sa.
Sus, aproape de cer, am rămas o noapte la cort, lângă Refugiul Viștea, de unde m-am bucurat de ploaia de meteoriți, încă un dar din partea muntelui.
În finalul acestor câtorva cuvinte despre înălțimi, în prag de sărbători, va urez:
„La mulți ani!” cât Munții!
Text: Grațiela Mihăescu
Foto: arhivă, Cătălin Ștefănescu