mart. 122018
 

Timp de două zile, cei mai talentați actori, elevii colegiilor naționale militare si studenții de la Academia Tehnică Militară şi Academia Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu”, au reaprins  flacăra creației. Fiecare, în parte şi în echipă, a reușit să-şi arate valențele creative, personalitatea şi dorința de a menține vie tradiția Atelierelor de creație literar-artistică.           

 A paisprezecea filă din istoria acestei manifestări, care poartă amprenta tinereții, a talentului şi a camaraderiei, s-a scris la Breaza, într-un weekend de poveste , care va rămâne în sufletele celor prezenți ca unul deosebit de frumos si plin de fair-play. Muzica, dansul, pictura şi poezia au reprezentat fragmente de artă, datorită tinerelor spirite în uniforma militară, care au pus în lumină calități indispensabile lor: sensibilitate, emoție, creativitate şi pasiune. Momentele artistice deosebite pregătite cu minuțiozitate, ingeniozitate şi foarte mult bun gust de protagoniști, împreună cu dascălii coordonatori, au electrizat sala de festivități prin aplauze şi aprecieri din partea publicului.

Pentru îndrumarea şi evaluarea calităţii prestaţiei participanţilor, fără a se urmări o ierarhizare, a fost invitat de onoare domnul locotenent-colonel ( r ) dr. Nicolae Baboi, absolvent cantemirist, promoţia 1977, scriitor, eseist şi publicist.

Această splendidă sărbătoare, desfășurată pe tărâmul artelor, a fost prezidată de domnia sa, personalitate marcantă în domeniul culturii.

„Atât  de tineri – unii abia s-au desprins de copilărie –, dar atât de maturi! În gest, în atitudine, în expresia artistică. Trebuie să înţelegem şi să acceptăm, o dată mai mult, urmând evoluţiile din aceste zile ale elevilor şi studenţilor militari reuniţi în cadrul acestor „Ateliere”, că există o rigoare, o disciplină a faptului artistic. A pregătirii şi a susţinerii acestuia. Din când în când, am avut impresia că nu mai e decât un pas de făcut până la nivelul profesionist, indiferent de domeniile în care s-au manifestat. Am văzut talente autentice, puternice, susţinute admirabil de preocuparea şi devotamentul cadrelor didactice care s-au ocupat – dincolo de exigenţele impuse de materiile de studiu, de timpul ce trebuie acordat, fireşte, acestora – de pregătirea lor.

Este minunat că la nivelul Statului Major al Forţelor Terestre sunt înţelese importanţa şi valoarea unor asemenea reuniuni-întreceri pline de fair-play şi s-a găsit de cuviinţă ca ele să continue – cu eforturile pe care le putem presupune – de atâţia ani.

Felicitări doamnei Georgiana Mîndrilă, care a avut iniţiativa unor asemenea manifestări complexe! Rolul lor în desăvârşirea de sine şi în consolidarea camaraderiei în ceea ce-i priveşte pe tinerii integraţi în sistemul învăţământului nostru militar este, după cum s-a probat şi la actuala ediţie, dincolo de orice discuţie.

Aşa încât, a continua o asemenea  tradiţie devine de acum o obligaţie.”

Radu Voinescu – scriitor, critic literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

(p. conf., Locotenent-colonel ( r ) dr. Nicolae Baboi)

 Întâlnirea pe tărâmul muzelor a fost, cu siguranță, un câștig pentru inimă şi spirit. Cuvintele sunt prea puţine pentru a descrie frumuseţea moementelor transformate într-un adevărat regal artistic, în care tinerii militari ne-au pus faţă în faţă cu talentul pur, demonstrând încă o dată că, disciplina cazonă şi creaţia sunt perfect compatibile.

Urăm deplin succes ediţiei a XV – a a Atelierelor de creaţie literar-artistică care se va desfășura la Colegiul Naţional Militar “Ştefan cel Mare”.

Felicitări şi mulţumiri artiştilor, coordonatorilor, organizatorilor pentru cele două zile de poveste pline de entuziasm şi măiestrie artistică!

Foto: Graţiela Mihăescu

[flagallery gid=486]