mai 082019
 

În seria manifestărilor tradiţionale din cadrul „Atelierelor Cantemirului” s-a înscris deosebita întâlnire cu domnii Gabriel Prefac şi Alexandru Vârlan. Prezentări deosebite, originale şi de aleasă ţinută intelectuală, oferite de distinşii oaspeţi, s-au constituit într-un bun prilej pentru elevi, profesori şi cadre militare de a afla aspecte inedite referitoare la inteligenţa artificială, un domeniu cu care tinerele generaţii trebuie să ţină pasul.

Fiind prima instituţie de învăţământ preuniversitar la care au abordat acest subiect de actualitate, distinşii oaspeţi i-au îndemnat pe liceeni să fie perseverenţi şi să rămână pe drumul lor. Le-a sugerat să înveţe în şcoală, deoarece aici se pun bazele pentru viitor.

“Inteligenţa Artificială cunoaşte în ultimii ani un progres tehnologic accelerat, ceea ce va genera pe termen mediu schimbări majore în multe domenii (de ex. servicii medicale, educaţie, securitate cibernetică, militar, mediu, etc.)”, a transmis domnul Gabriel Prefac, care face parte din grupul de lucru ce lucrează la Strategia Naţională de Inteligenţă Artificială.

 De asemenea, a discutat cu auditoriul  despre roboţi (fizici sau software) care utilizează inteligenţa artificială şi cum îi diferenţiază de roboţii clasici. Totodată, a subliniat importanta ştiinţelor în dezvoltare de soluţii AI, cu accent pe studiul matematicii şi a fizicii şi a abordat concepte noi care au fost dezvoltate cu ajutorul AI (ex. Digital Twin) sau tehnologii aflate acum în dezvoltare (ex. Quantum Computing).

Accesul la inovaţiile tehnologice prin intemediul prezentărilor le-a oferit viitorilor ofiţeri ai Armatei României noi posibilităţi de dialog şi experienţe inedite.

“Trăind într-o lume în continuă evoluție tehnologică, acum, mai mult ca oricând, tinerele generații trebuie să țină pasul cu cerințele din ce în ce mai mari de aprofundare a tehnologiei. Astfel inteligența artificială și înțelegerea ei reprezintă un pas important pentru noi”, a concluzionat elev caporal Andrei Ţânţăreanu.

La rândul ei, eleva Ingrid Vârlan a spus:

          „Până acum ştiam de Inteligenţa Artificială numai prin prisma rezultatului deosebit al echipei noastre de robotică. Ieri am primit informaţii noi şi mă bucur că am putut participa la această activitate pentru a putea înţelege, deocamdată sub

formă teoretică, cum va arăta lumea în viitorul apropiat”, ne-a spus Ingrid Vârlan, prima admisă în colegiu, în anul şcolar 2018-2019.

La final, directorul adjunct, prof. dr. Aurel-Constantin Soare, le-a mulţumit distinşilor oaspeţi pentru informaţiile oferite elevilor despre epoca în care trăim, una deosebit de complexă, deosebit de agitată şi deosebit de născocitoare.

În ultimele două sute cinzeci de ani omenirea a progresat enorm, progrese aproape tot aşa de multe câte au fost în neolitic, a încheiat domnul prof. Aurel-Copnstantin Soare .

A fost o activitate de înaltă ţinută intelectuală, captivantă şi apreciată de toţi participanţii.