
În perioada 16-22.01.2022, o delegație a Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir”, formată din trei cadre didactice și șase elevi, a participat la cea de-a treia întâlnire a proiectului european Erasmus+KA2 „Gândirea critică-Dezvoltarea competențelor sociale și de comunicare”, care a avut loc în Macedonia.
Desfășurat sub auspiciile schimbărilor generate de pandemie, proiectul a reunit, față în față, patru dintre cele cinci echipe ale țărilor implicate, Macedonia de Nord, Republica Cehă, România, Turcia, echipa Italiei participând online.
Departe de țară, reprezentanții instituției noastre au avut ocazia să ia parte la activități diverse, alături de partenerii străini.
Întreaga experiență a fost una inedită, o reală oportunitate de dezvoltare a competențelor cheie și a unui schimb intens de bune practici.
Elevii cantemiriști au dat dovadă că sunt înzestrați cu aptitudini, cunoștințe și competențe necesare pentru a răspunde prompt provocărilor din mediul internațional.
Prin intermediul workshop-urilor au găsit calea de exprimare și de învățare a unor lecții relevante pentru viitor. „Tema discriminării a constituit un prilej de a gândi critic și obiectiv, ceea ce ne-a permis să ne exprimăm ideile susținute de studiul literaturii de specialitate. Acest cadru a fost un prilej de reflecție, ce a dus la înțelegerea legăturilor interumane, un stimulator al gândirii critice, al descoperirii nevoii de comunicare între noi, adolescenții”, a transmis Daria Ruse.
Fiecare zi petrecută în orașul dintre munți, a alimentat curiozitatea cantemirștilor, dornici de noi descoperiri. „Reuniunile sunt întotdeauna încântătoare, așteptate cu nerăbdare, astfel încât Prilep s-a transformat rapid, dintr-un oraș copleșit de frig, într-un univers animat de dorința de a comunica, de a crea conexiuni, de a absorbi noi cunoștințe în moduri interactive. Frumusețea tradițională a Macedoniei a depășit îndatorirea estetică, îndeplinind funcția de creatoare de legături”, a completat Daria.
A fost o săptămână cu activități diverse: relaționare și cunoaștere reciprocă, prezentări, cunoaștere a zonei și a obiectivelor culturale, care au dus la crearea unor prietenii frumoase, a unor emoții constructive și a unei experiențe de neuitat, așa cum este fiecare întâlnire din cadrul proiectului Erasmus.
„Erasmus+ ne-a demonstrat, încă o dată, cât de importantă este dorința de implicare, de cunoaștere, de creare de legături între elevii proveniți din medii atât de diferite, fiind un eveniment ce-și va lăsa cu siguranță amprenta asupra dezvoltării noastre”, a încheiat Daria.
Acest parteneriat și cele care sunt în desfășurare constituie motive de mândrie pentru instituția noastră, care are tradiție în promovarea dimensiunii europene. Performanțele obținute în urma participării la programe și proiecte de mobilitate internațională – Comenius, Erasmus + KA1 și KA2 s-au concretizat în cele trei titluri consecutive de „Școală Europeană” – 2015-2021.
xxx
Echipa Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir”, care a participat la cea de-a treia întâlnire a proiectului european Erasmus+KA2 „Gândirea critică-Dezvoltarea competențelor sociale și de comunicare”, desfășurată în Macedonia, a fost formată din șase elevi și trei cadre didactice.
Elevi: Patricia Bărbuță, Daria Ruse, Luana Bulgărea, Miruna Martinov, Stefan Dediu, Raul Florescu;
Cadre didactice: director adjunct – profesor doctor Aurel-Constantin Soare, profesor de limba franceză Elena Cristina Soare și profesor de limba și literatura română Georgiana Neagoe.