FESTIVITATEA DE INCHIDERE A ANULUI ŞCOLAR 2011-2012 LA COLEGIUL MILITAR LICEAL “DIMITRIE CANTEMIR”, ŞCOALĂ CENTENARĂ ŞI EUROPEANĂ

 Stiri  Comentariile sunt închise pentru FESTIVITATEA DE INCHIDERE A ANULUI ŞCOLAR 2011-2012 LA COLEGIUL MILITAR LICEAL “DIMITRIE CANTEMIR”, ŞCOALĂ CENTENARĂ ŞI EUROPEANĂ
iun. 252012
 

   Joi, 21 iunie 2012, în Colegiul Militar Liceal “Dimitrie Cantemir” din Breaza s-a desfăşurat ceremonialul încheierii anului şcolar pentru clasele a IX – XI – a şi a studiilor liceale pentru absolvenţii promoţiei a LXXXVIII – a, denumită Promoţia centenară “Neagoe Basarab – 500”. De fiecare dată unică, absolvirea liceului, trezeşte o undă de nostalgie şi o lacrimă în colţul ochiului.
În prezenţa domnului colonel dr. Adrian Stroea, locţiitorul şefului Instrucţiei şi Doctrinei din Statul Major al Forţelor Terestre, a primarului oraşului Breaza, Răzvan Bălăşescu, a altor oficialităţi militare şi civile, a întregului personal al colegiului, a părinţilor şi a rudelor elevilor, comandantul colegiului, colonel dr. Constantin Moraru, s-a adresat absolvenţilor: “Vă văd pe toţi purtând uniforma studenţiei militare şi, mai apoi, văd tresele de ofiţer care vă vor încununa devenirea[…]
Vă pregătiţi să…zburaţi din Cuibul de şoimi! 92 de biografii spre 92 de destine personale şi profesionale. Ne veţi lipsi, dar ne consolăm cu ceea ce înseamnă…VEŞNICIA CANTEMIRULUI: va fi un nou 15 septembrie, pentru o nouă promoţie!”
Elevii, cadrele didactice şi militare care s-au remarcat la olimpiadele şi concursurile şcolare, în competiţiile sportive şi în cele cultural-artistice au fost recompensaţi cu numeroase diplome şi premii speciale, de excelenţă, de onoare, ori instituite de către foşti elevi ai colegiului sau în memoria acestora, toate însoţite şi de substanţiale premii: laptop-uri, blockberi-uri, telefoane mobile şi articole sportive.
Momente emoţionante precum înaintarea în grad a elevilor, predarea cheii – simbol al continuităţii între promoţiile de liceeni militari, dezvelirea panoului promoţiei centenare 2012, spectacolul oferit din suflet pentru toţi cei prezenţi şi ultima defilare a absolvenţilor, au întregit imaginea unei activităţi reuşite.

Rezultate:
Calificativul EXCELENT obţinut în urma evaluării externe organizată de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar;
92 de premii şi menţiuni la faza judeţeană a olimpiadelor şi concursurilor şcolare şi 24 de elevi calificaţi la faza naţională;
5 premii I cu medalie la concursul de informatică “Evaluare în educaţie”, premiul special pentru originalitatea discursului (română), premiul al II – lea la concursul de produse ale proiectelor europene “Made for Europe”;
O elevă calificată în lotul naţional care va reprezenta România la Concursul Internaţional Netriders 2012;
Locul I pentru al şaselea an consecutiv la Festivalul Naţional de Umor Cazon “Podul Minciunilor” – Sibiu;
Coordonarea proiectului european “Muzica contează”, în cadrul programului Comenius;
“Şcoală centenară – 2012”
“Şcoală Europeană – 2012”.

[flagallery gid=6 name=”Gallery” skin=lightgrey]

COLEGIUL MILITAR LICEAL „DIMITRIE CANTEMIR” DISTINS CU CERTIFICATUL „ŞCOALĂ EUROPEANĂ-2012”

 Stiri  Comentariile sunt închise pentru COLEGIUL MILITAR LICEAL „DIMITRIE CANTEMIR” DISTINS CU CERTIFICATUL „ŞCOALĂ EUROPEANĂ-2012”
iun. 082012
 

     Ca o consecinţă firească a excelenţei în educaţie, obţinută în anul 2011 şi conferită de calitatea şi coerenţa managementului şcolii, Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir”, aflat la un secol de tradiţie şi performanţă, a fost distins de către Ministrul interimar al Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, domnul Liviu Marian Pop, cu certificatul „Şcoală Europeană-2012”.

    Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” s-a clasat în cadrul celei de-a IX – a ediţii a Competiţiei Naţionale „Şcoală Europeană”, lansată de M.E.C.T.S, pe locul al II – lea, cu 175 de puncte, aflându-se în competiţie cu 110 unităţi de învăţământ preuniversitar din 37 de judeţe şi din Municipiul Bucureşti.

   Competenţa, performanţa şi profesionalismul sunt reperele esenţiale care au contribuit, de-a lungul anilor, la o imagine de ansamblu asupra realizărilor şi potenţialului acestui colegiu, care, prin întregul profil educaţional, oferă garanţia reuşitei. Astfel, joi, 7 iunie 2012, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Parlamentului, comandantul colegiului, colonel dr. Constantin Moraru, directorul adjunct, profesor dr. Aurel Constantin Soare, coordonatoarea de proiecte şi programe europene, profesor Felicia Dimulescu şi eleva caporal Adriana Ghiunea  au primit certificatul „Şcoală Europeană-2012”, ca o încununare a întregii activităţi desfăşurate în colegiu.

     În cadrul acestui mare eveniment, Ministrul  Liviu Marian Pop a felicitat atât organizatorii, cât şi laureaţii pentru efortul depus, declarând: „Şcoala Europeană” este un proiect amplu, un proiect în care toţi cei implicaţi au devenit cu adevărat ambasadori ai ţării şi au reuşit să împrumute din şcolile europene practici pe care să le aplice cu succes în unităţile de învăţământ din România[…]”.

    Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” a reuşit cu succes să se integreze în dimensiunea europeană a unui învăţământ modern, deschis inovaţiilor, fiind astfel promovat pe plan judeţean, naţional şi internaţional, prin rezultatele de excepţie obţinute de elevi în ultimii ani şi prin coordonarea celor două mari proiecte europene: „Pride and Prjudice” (2009-2011) şi „Music Matters”(2011-2013).

   „Săptămâna pe care o parcurgem – a subliniat colonelul dr. Constantin Moraru, comandantul Colegiului Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” -, reprezintă pentru toţi cei care avem privilegiul să trudim aici, în Cantemir, o perioadă a marilor împliniri profesionale  pentru că, luni 04 iunie, respectiv, joi 07 iunie, şcoala noastră a reuşit să intre în două… cluburi selecte: al Instituţiilor Centenare de profil şi al „Şcolilor Europene” din România. Într-un arc peste timp de existenţă învolburată, o şcoală înfiinţată după modele europene de întemeietorul său, marele patriot general Nicolae Filipescu, reuşeşte, iată, peste 100 de ani şi trei zile (!) să redevină „Şcoală Europeană”. Ce poate fi mai frumos şi mai înălţător ?!”

[flagallery gid=5 name=”Gallery” skin=lightgrey]

CANTEMIRISTĂ LA CONCURSUL INTERNAŢIONAL NETRIDERS 2012- STUDENT CHALLENGE

 Stiri  Comentariile sunt închise pentru CANTEMIRISTĂ LA CONCURSUL INTERNAŢIONAL NETRIDERS 2012- STUDENT CHALLENGE
iun. 082012
 

       Eleva caporal Violeta Bucur din Colegiul Militar Liceal “Dimitrie Cantemir” face parte din lotul naţional care va reprezenta România la Concursul Internaţional NetRiders 2012 – Student Challenge, care se va desfăşura pe 28 iunie în România, la Facultatea de calculatoare a Universităţii Politehnice din Bucureşti.

      Colegiul Militar Liceal “Dimitrie Cantemir”, care a împlinit un secol de existenţă, se prezintă ca o şcoală de excepţie a învăţământului militar românesc, modernă, competitivă, parte integrantă a unui învăţământ european, edificându-se ca o instituţie de elită, menită să dăinuiască.  Stau mărturie în acest sens calificativul „Excelent” obţinut la evaluarea externă a Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar şi titlul de „Şcoală Europeană – 2012”. Acestor realizări de excepţie li s-a adăugat, de curând, o performanţă demnă de laudă, realizată pentru prima dată în istoria instituţiei de o fată. Eleva caporal Violeta Bucur face parte din lotul naţional care va reprezenta România la Concursul Internaţional NetRiders 2012 – Student Challenge. Urmaşă a unor elevi de excepţie care au performat la cel mai înalt nivel, precum absolventul Amilcar Ionescu, care a obţinut trei premii I  la faza internaţională a olimpiadei de fizică, Violeta continuă tradiţia de excelenţă a colegiului, obţinută în decursul celor 100 de ani de existenţă. Pasiunea elevei pentru informatică, munca, seriozitatea, dorinţa de a învinge, combinate cu experienţa profesorului Dimitrie Daniel Plăcintă, constituie un exemplu demn de urmat. M-am pregătit mult pentru acest concurs şi mă bucur că m-am clasat printre primii. A fost o experienţă plăcută pe care aş repeta-o oricând, ne-a mărturisit Violeta.

   În competiţia ce se va desfăşura în luna iunie, la Bucureşti, unde vor participa cei mai buni elevi pasionaţi de lumea calculatoarelor, care studiază Cursul Cisco IT Essentials – PC Hardware and Software din zona EMEA (Europe, the Middle East and Africa), cantemirista va parcurge două probe de concurs, teoretică şi practică, în limba engleză. La faza internaţională îmi doresc să obţin un punctaj cât mai ridicat. Vreau să reprezint cu demnitate România şi Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” şi să obţin un loc pe podium, a subliniat Violeta.

     Acest rezultat de excepţie, obţinut de eleva Violeta Bucur şi de profesorul Dimitrie – Daniel Plăcintă, constituie o dovadă a prestigiului Colegiului Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” şi a calităţii învăţământului militar românesc.

      Felicitări şi succes pe mai departe!

 

 

COLEGIUL MILITAR LICEAL „DIMITRIE CANTEMIR” – ARC PESTE TIMP

 Stiri  Comentariile sunt închise pentru COLEGIUL MILITAR LICEAL „DIMITRIE CANTEMIR” – ARC PESTE TIMP
iun. 072012
 

      Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir”, continuatorul tradiţiilor Liceului Militar „Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu, a aniversat luni, 4 iunie, un secol de existenţă.

       Manifestările dedicate evenimentului centenar s-au desfăşurat în zilele de 3 şi 4 iunie.

      Duminică, 3 iunie, o delegaţie a colegiului formată din comandantul instituţiei, colonel dr. Constantin Moraru, director adjunct, profesor dr. Aurel-Constantin Soare, foşti şi actuali profesori, ofiţeri, personal civil contractual şi elevi s-a deplasat la Mănăstirea Dealu, lângă Târgovişte, unde a avut loc un „Te Deum”. De momente de înaltă trăire sufletească a avut parte întreaga delegaţie prezentă la eveniment, în locul unde a început istoria Colegiului Militar Liceal „Dimitrie Cantemir”.  Punctul culminant a fost acela în care comandantul instituţiei, colonel dr. Constantin Moraru, împreună cu elevul caporal Milică Iconaru au aprins torţa simbolică de la candela care arde veşnic la căpătâiul Marelui Voievod – Mihai Viteazul. Cu torţa aprinsă,  reprezentanţii  colegiului s-au întors la Breaza. Suita manifestărilor a continuat  în  centrul oraşului unde s-au desfăşurat un spectacol omagial şi o retragere cu torţe. Cadre militare, elevi în uniformă cu torţele aprinse au creat o atmosferă vibrantă pe străzile oraşului. Clipe de emoţie  au urmat în incinta instituţiei, unde ultimul clopoţel a sunat pentru absolvenţii promoţiei a LXXXVIII-a, denumită generic Promoţia centenară „Neagoe Basarab – 500”. Lacrimi, regrete, gânduri şi urări de bine, îmbrăţişări şi speranţe…toate acestea definesc ultimul apel şi ultima premiere  a elevilor de clasa a XII – a, care păşesc dincolo de pragul adolescenţei şi lasă în urmă amintiri şi trainice prietenii. A fost o serbare şcolară în care cele două spirite, mănăstirean şi cantemirist, s-au regăsit înălţător într-o veşnică îngemănare.

        În ziua aniversară, luni, 4 iunie, colegiul, în haine de sărbătoare, a primit înalţi oaspeţi: ministrul Apărării Naţionale, domnul Corneliu Dobriţoiu, domnul Sorin Encuţescu – consilier de stat al Prim ministrului României, locţiitorul Şefului Statului Major General, domnul General lt.dr. Dan Ghica–Radu, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, domnul General-maior Ariton Ioniţă, generali şi ofiţeri din structurile centrale ale ministerului şi ale categoriilor de forţe ale armatei, comandanţi de mari unităţi, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, mănăstireni şi cantemirişti.

      Cu acest prilej a fost decorat Drapelul de luptă al instituţiei cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de cavaler, cu însemn pentru militari, de pace şi a fost dezvelită placa aniversară pe care stă scris: „Arc peste timp, când spiritul şi rodnicia unui secol se îngemănează în eterna cetate cantemiristă, cu recunoştinţă şi preţuire pentru nesecatul izvor de înţelepciune şi demnitate mănăstirean”. De asemenea, au fost dezvelite plăcile cu numele comandanţilor instituţiei din anul 1912 până în zilele noastre şi a fost inaugurată Sala excelenţei educaţionale, în care, la loc de cinste, se regăsesc distincţiile şi numele absolvenţilor care se integrează armonios în marea familie a mănăstirenilor şi cantemiriştilor, a liceenilor militari care şi-au făcut la Dealu, la Roman, la Predeal sau la Breaza ucenicia ostăşească.

       În ziua aniversară, la emoţiile fireşti, născute din măreţia evenimentului, s-au adăugat emoţiile de final, transmise de elevii cantemirişti, care au pus în scenă un spectacol de înaltă ţinută artistică, intitulat „Arc peste timp”.

      Paleta largă de manifestări care au avut loc cu acest prilej a inclus şi un eveniment editorial: lansarea cărţii „Licean printre stele” scrisă de absolventul Gheorghe Gavrilă.

      Astăzi, cu prilejul aniversării  unui secol de existenţă, Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” se prezintă ca o şcoală de excepţie a învăţământului militar românesc, modernă, competitivă, parte integrantă a unui învăţământ european, edificându-se ca o instituţie de elită, menită să dăinuiască. Stau mărturie în acest sens calificativul „Excelent” obţinut la evaluarea externă a Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar  şi titlul de „Şcoală Europeană – 2012” obţinut cu puţin timp înaintea aniversării.

La mulţi ani, Cantemir!

[flagallery gid=4 name=”Gallery” skin=lightgrey]