mart. 262013
 

Echipa cantemiristă din proiectul european „MUSIC MATTERS” – aflat în derulare la Colegiul Militar Liceal din Breaza – a explorat virtuţile didactice ale muzicii, timp de o săptămână, în legendarul şi fabulosul Istanbul.

     Întâlnirea de lucru, desfăşurată de curând la Küçükyali Lisesi, şcoala parteneră din Turcia, a prilejuit celor nouă participanţi din echipa coordonatoare de proiect a României – patru elevi şi cinci profesori – bucuria reîntâlnirii cu echipele Belgiei, Elveţiei, Lituaniei, Spaniei, Suediei şi, bineînţeles, cu echipa ţării gazdă.
Activităţile pregătite de partenerul turc s-au concentrat să atingă scopul principal al proiectului, şi anume acela de a face, din muzică, un „supralimbaj” cu ajutorul căruia orele de curs să devină atractive şi prin care „distanţa” academică dintre profesor şi elevi să se estompeze, spre folosul învăţării cu uşurinţă a subiectelor mai complicate sau mai puţin accesibile.
De această dată a fost rândul profesorilor din Lituania, Turcia şi Suedia să conceapă şi să predea în limba proiectului, engleza, patru lecţii din diferite arii şi discipline: TIC, ştiinţe sociale, electronică. În aceste ore, muzica a fost folosită ca instrument didactic, mijloc, strategie sau metodă de a facilita dialogul profesor-clasă şi însuşirea de competenţe într-o manieră transdisciplinară.
Pe lângă finalitatea principală a întâlnirii şi spectacolul muzical susţinut de fiecare ţară, programul dens şi ofertant a cuprins câteva interesante ateliere, din punctul de vedere al schimbului intercultural, precum cel de creare de muzică electronică, de experimentare a tehnicii ebru – pictură tradiţională, sau cel de caligrafie orientală pe ceramică, dar şi vizitarea obiectivelor istorice şi culturale importante ale metropolei.
Istanbulul ni s-a dezvăluit, cu toate contrastele lui: fabulos, între Marele Bazar şi Palatul Topkapî; pitoresc, între grandoarea imperială a palatului Dolmabahçe şi frumuseţea intimă a străzilor din Ortaköy; contradictoriu, între fascinaţia istorică a catedralei Sf. Sophia, a Moscheii Albastre, a monumentelor din partea orientală – şi incredibila surpriză a dinamicei părţi apusene, cu magazine europene, cu librării şi muzee de artă modernă, cu restaurantele cochete deschise non-stop şi cu infinita varietate a deliciilor gastronomice.
Căldura cu care am fost primiţi, ospitalitatea gazdelor, bogăţia schimbului de experienţă şi de noi idei, prieteniile legate, aşezate alături de scenele urbane cu zgârie-nori şi de peisajele marine de largă respiraţie din croaziera de pe Bosfor, de siluetele minaretelor profilate deasupra Cornului de Aur în lumina după-amiezii de primăvară, de sonorităţile şi de aromele intraductibile, toate vor rămâne definitiv fixate ca amintiri ale unei experienţe incredibile.
prof. Bianca Stanciu

[flagallery gid=26 name=Gallery]