apr. 262024
 

Veteranii de Război ne oferă de fiecare dată lecții de viață și de patriotism, căldură sufletească și tărie de caracter.

Și anul acesta, reprezentanții Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir” și ai Centrului Zonal de Selecție și Orientare Breaza sunt parte din proiectul nobil dedicat veteranilor celui de-Al Doilea Război Mondial.

Campania este desfășurată de Ministerul Apărării Naționale în colaborare cu Asociația ONOR.

În preajma sărbătorilor Pascale și aniversării Zilei Veteranilor de Război, i-am revăzut cu emoție pe bravii ostași, oameni modești, înțelepți, căliți în spiritul înaltelor idealuri de viață și al dragostei de țară.

Proptiți în baston sau în plină putere, la aproape 100 de ani sau chiar mai mult, ne-au primit cu brațele deschise și din colțul lor de rai ne-au oferit emoții și învățături pentru o viață, pe care să le transmitem generațiilor de azi și de mâine.

La Bușteni, la Sinaia și la Breaza i-am întâlnit, din nou, pe cei care au luptat pentru independența, suveranitatea și integritatea Patriei, domnul Nicolaie Tătaru – 100 de ani și 2 luni, domnul Ioan Ghiculescu – 99 de ani și domnul Alexandru Chițu – 101 ani și 4 luni.

Printre poveștile de război s-au strecurat cele din viața de zi cu zi, despre preocupări, pasiuni, copii, nepoți și strănepoți, dar și îndemnuri pentru liceenii militari.

Privindu-i în ochi și cu multă dragoste, domnul Tătaru le-a spus tinerilor cantemiriști să fie oameni cinstiți pentru Țara Românească. Rămas de copil fără părinți, a muncit la pădure, la joagăr. „Pe unde am fost, mi-am făcut datoria”, a încheiat bravul nostru veteran de război.

La rândul său, domnul Chițu le-a transmis celor mai tineri reprezentanți ai Armatei României să fie disciplinați, respectuoși și datoria să nu fie slăbită. „Ordinele primite să se execute întocmai!”

Dumnezeu să vă ocrotească și să vă dea zile multe și senine!

La mulți ani!

xxx

Mai sunt doar 699 veterani de război. 16 428 văduve veterani de război. 15 văduve ale căror soți au decedat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Nu sunt simple cifre statistice, ci sunt moștenirea noastră. Ca indivizi, ca națiune. Acești oameni poartă pe umeri istoria noastră, cu dificultăți și cu victorii, sunt mărturia că trebuie să facem mai bine.