
În perioada 07-11 februarie 2022 a avut loc cea de-a treia mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+ U.M.B.R.E.L.L.A. Uncovering Meteo Basic Research to Enhance Life Long Abilities.
La reuniunea din orașul Lixa, Portugalia, au participat două cadre didactice – profesor de limba engleză Corina Barbu, coordonator proiecte internaționale, și profesor de biologie Ramona Burloiu -, alături de șase elevi: Eva Nedelcu, Radu Aciobăniței, Constantin Leu, Valentin Iliescu, Antonio Badea, Cristian Radu.
Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” este partener alături de școli din Croația, Gran Canaria, Lituania, Portugalia și Spania.
După întâlnirea din România, desfășurată în perioada 10-16 octombrie 2021, reprezentanții instituției s-au bucurat să-i revadă pe ceilalți colegi din țările partenere, cu care au avut ocazia să lucreze în vederea atingerii obiectivelor propuse. Noile relații de parteneriat au dus la consolidarea celor existente, la desfășurarea unor acțiuni menite a evidenția munca în echipe internaționale, în vederea implementării sarcinilor de lucru specifice, pentru promovarea și dezvoltarea dimensiunii europene a educației.
„Activitatea s-a desfășurat așa cum a fost planificată inițial cu trei ani în urmă, gazdele noastre făcând eforturi mari ca toți participanții, elevi și cadre didactice, să se simtă în siguranță. Astfel, am trăit o experiență minunată într-o țară scăldată de soare, cu oameni luminoși și zâmbitori. Am găsit o școală nouă, plină de energie, unde elevii au participat la activități menite să îi facă conștienți de efectele încălzirii globale, de importanța protejării mediului înconjurător dar și de rolul pe care fiecare dintre noi îl poate juca pentru a opri efectele devastatoare ale poluării. Am învățat despre rutele de migrație a păsărilor și de efectele pe care schimbările climatice le au asupra acestora ducând chiar la dispariția unor specii, despre seceta cu care se confruntă Europa. Elevii au realizat videoclipuri de informare asupra acestor aspecte, au interpretat date provenite de stațiile meteo instalate în școlile partenere și au încercat să ofere un exemplu pentru folosirea mijloacelor de transport nepoluante, făcând turul orașului Porto pe bicicletă. Gazdele ne-au împărtășit și din bogăția istorică și culturală a regiunii Douro, tărâmul celebrului vin de Porto.
A fost o săptămână intensă, dar ne-am întors cu sufletul plin de amintiri frumoase și de zâmbetele de pe chipurile prietenilor noștri din țările partenere. Obrigada, Portugal!, a transmis prof. Barbu.
Pentru elevii noștri a fost o perioadă inedită, orientată spre comunicare și cunoaștere, spre concentrarea eforturilor în vederea dezvoltării de competențe cheie și schimb de bune practici. „Perioada petrecută în Portugalia reprezintă o experiență inedită, de neuitat, și totodată un izvor de cunoștințe și noi informații. Am cunoscut oameni minunați și am vizitat zilnic locuri noi, programul fiind planificat într-o manieră deosebită de profesorii coordonatori. Fiecare zi ne-a adus mai aproape unii de alții, creând împreună amintiri de neuitat, iar, în final, am legat prietenii cu elevi din toate țările implicate. Proiectul UMBRELLA reprezintă, pentru mine, o călătorie spre cunoaștere: cunoașterea de locuri noi, de oameni noi, dar și spre cunoașterea de sine. După această experiență, pot spune că m-am întors cu limpezime în gânduri și cu o claritate mult mai mare în ceea ce doresc să fac mai departe”, a spus Eva Nedelcu, elevă în clasa a XII –a B.
xxx
Acest parteneriat și cele care sunt în desfășurare constituie motive de mândrie pentru instituția noastră, care are tradiție în promovarea dimensiunii europene. Performanțele obținute în urma participării la programe și proiecte de mobilitate internațională – Comenius, Erasmus + KA1 și KA2 au contribuit semnificativ la cele trei titluri consecutive de „Școală Europeană” – 2015, 2018, 2021.








