În cea de-a opta zi a lunii decembrie, la Bucureşti, s-a desfăşurat Conferinţa de finalizare a proiectului „Istoria recentă a României” la care au luat parte secretarul de stat în învăţământul preuniversitar în MENCS, domnul Gabriel Liviu ISPAS, secretarul general al MENCS, domnul Gabriel LEAHU – managerul de proiect -, inspectorul general de istorie din MENCS, domnul Doru DUMITRESCU, ş.a. Din partea Colegiului Naţional “Dimitrie Cantemir” a participat directorul adj., prof de istorie, dr. Aurel-Constantin SOARE care a prezentat activitatea formatorilor la nivel naţional.
O agendă plină cu subiecte de actualitate ce au avut drept scop crearea unor schimbări nu doar în ceea ce priveşte cunoaşterea istoriei apropiate, a istoriei de lângă noi cum mai este numită, ci şi a modalităţilor de predare la clasă a acestei secţiuni cu reale valenţe pentru viitorul cetăţean.
Pe parcursul întregului proiect, derulat pe o perioadă de aproape doi ani, implementarea pachetului educaţional de IRR a răspuns nevoii de a oferi o perspectivă nouă, completă şi complexă, nu numai asupra perioadei comuniste, dar şi asupra epocii postcomuniste, epocă puţin sau deloc abordată de cursurile de istorie existente. De asemenea, a susţinut finalităţile cursului general de istorie printr-un set de valori şi atitudini şi prin competenţe generale şi specifice distincte şi complementare celor propuse deja de alte cursuri şi a propus o nouă perspectivă de abordare a conţinuturilor asociate competenţelor.
xxx
Proiectul “Istoria recentă a României” se adresează elevilor şi profesorilor de istorie din invăţământul preuniversitar şi are ca obiectiv general „îmbunătățirea ofertei educaționale la nivel național și creșterea calității în sistemul de învățământ prin elaborarea și implementarea cursului opțional de tip Curriculum la decizia scolii (CDS) Istoria recentă a României, dedicat ariei curriculare Om și societate, și a utilizării resurselor digitale din pachetul educațional, destinat nivelului liceal (clasele IX-XII).”
[flagallery gid=184]