mart. 202024
 

Sub coordonarea profesorilor, Daniela Oprea (Matematică) și Roxana Țonoiu (geografie), elevii pasionați de studiul fizicii, al matematicii, astronomiei și geografiei au reeditat experimentul lui Eratostene, prin care matematicianul, poetul și geograful grec a calculat, în urmă cu peste 2000 de ani, circumferința Pământului.

Pe 20 martie, cu prilejul echinocțiului de primăvară, liceenii militari au reușit să măsoare umbra lăsată pe sol de un gnomon (băț vertical), atunci când Soarele a ajuns la culminația superioară.

Cantemiriștii au demonstrat încă o dată că sunt pasionați de științele exacte, au numeroase competențe și abilități de lucru în echipă.

Este deja tradiție ca în colegiul nostru această activitate să adune în același loc profesori și elevi dornici să realizeze lucruri frumoase.

Echinocțiul de primăvară poate avea loc pe 19, 20 sau 21 martie, datorită faptului că Pământul orbitează în jurul soarelui pe o traiectorie ușor eliptică, ceea ce face ca acest fenomen astronomic să nu cadă întotdeauna în aceeași zi în fiecare an.

După finalizarea fiecărui experiment, elevii încarcă datele obținute pe o  platformă dedicată proiectului internațional „The Harmony of Nature”.

Felicitări tuturor participanților la experiment!