apr. 262018
 

Astăzi, la startul competiţiei de orientare, probă-aplicativ militară, s-au aliniat douăzeci şi opt de concurenţi,  şaisprezece băieţi şi douăsprezece fete, din colegiile naţionale militare pentru a combina inteligenţa cu rezistenţa fizică, în vederea parcurgerii traseului, desfăşurat în zona Voila, în cel mai scurt timp şi a-şi aduce echipa pe primul loc. Fiind un sport de anduranţă, acesta implică o bună pregătire fizică şi psihică. Fiecare concurent trebuie să ştie cu exactitate unde este pe hartă, ca să poată lua, în cel mai scurt timp, deciziile cele mai bune.

Toţi sportivii au dat dovadă de inteligenţă, perspicacitate, curaj, dăruire şi o foarte bună pregătire fizică. Cei care au găsit în cel mai scurt timp posibil toate posturile din traseu, în ordinea indicată de organizatori, au fost elevii de la Breaza, care au fost pregătiţi de antrenor Victoria Buzoianu.

 

Clasament:

Individual masculin:

Locul I: Elev caporal Marius Radu – Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir”;

Locul II: Elev caporal Eduard Despinoiu – Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir”;

Locul III: Elev caporal Adelin Leahu – Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul”;

 

Individual feminin:

Locul I: Elev fruntaş Daria Ion – Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir”;

Locul II: Elev fruntaş Alexandra Ciociu – Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir;

Locul III:Elev caporal Andreea Pătrulescu – Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir”.

Clasament pe echipe masculin:

Locul I: Breaza;

Locul II: Alba-Iulia;

Locul III: Câmpulung-Moldovenesc;

Locul IV: Craiova.

Clasament pe echipe feminin:

Locul I: Breaza;

Locul II: Craiova;

Locul III:Câmpulung-Moldovenesc;

Locul IV:Alba-Iulia.

Clasament general:

1.Breaza;

2.Craiova;

3.Câmpulung-Moldovenesc;

4.Alba-Iulia.

Despre această frumoasă şi complexă competiţie, orientarea,  care este un sport inteligent, o combinaţie între şah şi atletism, ne-a vorbit, la începutul probei, plutonierul Paul Marius Brabiescu Călinescu:

„Concurenţii au un CIP (SI CARD). Cu trei minute înainte de START, trebuie să-l şteargă, să-l înregistreze şi în momentul în care li se apropie minutul de plecare, îl vor introduce în staţia de start. Din acel moment începe cronometrarea concurentului. Acesta urmează să treacă prin toate punctele de control, în ordine, de la 1 la 10 la băieţi, pe o distanţă de 3,5 Km, şi de la 1 la 9 la fete, pe o distanţă de 2,9 Km. Câştigătorul va fi acela care va parcurge traseul în timpul cel mai scurt şi care va lua toate posturile de control.”

De asemenea, echipele participante ne-au împărtăşit impresiile lor la finalul probei:

Breaza

„Orientarea ne-a învăţat ce înseamnă curajul, iubirea de natură şi de pădure. Este un sport care îţi dezvoltă spiritul de observaţie şi abilitatea de a lua decizii rapide în viaţă, calităţi pe care le vom regăsi mai departe în cariera de ofiţer.

Dificultăţile întâmpinate astăzi pe traseu nu ne-au putut împiedica să ne atingem ţelul pentru care ne-am antrenat din greu.

De fiecare dată este o plăcere pentru noi să pătrundem în inima naturii şi să descoperim posturile pe care aceasta le ascunde.”

Craiova

„ O competiţie trăită la maxim, cu multe emoţii şi entuziasm. O activitate frumoasă, potrivită pentru profilul şi viitorul nostru. Am pornit cu paşi mici sperând că vom termina cu paşi mari. A fost o experienţă de neuitat pe care abia aşteptăm să o trăim şi la anul.”

Câmpulung-Moldovenesc

Am terminat cu bine traseul. Ne bucurăm că am avut parte de competitori pe măsura noastră şi sperăm ca alte competiţii să ne găsească cu acelaşi entuziasm şi acelaşi spirit competitiv. Suntem siguri că toţi concurenţii au dat tot ce au avut mai bun. A fost o competiţie frumoasă la finalul căreia cei mai buni au câştigat marele premiu, iar ceilalţi au cumulat multă experienţă pentru viitoarele competiţii.”

Alba-Iulia

„Pentru noi, acest concurs a fost o experienţă inedită pe care nu o vom uita. Ne bucurăm că am participat şi că am avut parte de un adevărat traseu frumos.”

Campionatul militar de orientare are şi o probă de ştafetă, care se va desfăşura în această după-amiază. Fiecare concurent are de parcurs câte 2 Km. Startul şi sosirea sunt în acelaşi loc. Vor avea un post video pe traseu, iar din acel moment coechipierul se pregăteşte să intre la START, în maxim 5 minute. Sunt trei concurenţi, din fiecare echipă, care au de parcurs împreună 6 Km.

Felicitări tuturor competitorilor participanţi la proba individuală de orientare!

Succes la ştafetă şi fie ca cei mai buni să câştige!

Foto: Graţiela Mihăescu